Az EU szerint a járvány hátrányosabbann érinti a nőket, mint a férfiakat

2021. március 05. 15:15

Az Európai Bizottság pontosan egy évvel ezelőtt fogadta el a nemi egyenlőségről szóló uniós stratégiát.

2021. március 05. 15:15
null

A brüsszeli testület elemzése kiemeli, hogy az uniós tagállamokban, különösen Franciaországban, Litvániában, Írországban és Spanyolországban megugrott a kapcsolati erőszak eseteire vonatkozó rendőrségi bejelentések száma. A járvány a nők munkaerőpiaci helyzetét is jelentősen rontotta: 2020 második és harmadik negyedéve között a nők foglalkoztatási rátája csupán 0,8 százalékkal nőtt, míg a férfiaké 1,4 százalékkal. A járványt lassítani hivatott korlátozások

negatív hatással voltak a fizetetlen gondozási tevékenységekre, melyeket főként nők látnak el.

A jelentés arra is rávilágít, hogy miközben a járvány elleni küzdelem frontvonalában – az egészségügyi és szociális ellátásban – dolgozók mintegy 86 százaléka nő, addig nemzeti szinten

szembetűnően alacsony a pandémia kezelésére vonatkozó intézkedésekről döntő testületekben jelen lévő nők aránya.

Az Európai Bizottság pontosan egy évvel ezelőtt fogadta el a nemi egyenlőségről szóló uniós stratégiát, amely 2020 és 2025 között meghatározza a legfontosabb intézkedéseket, és kötelezettségvállalásokat annak biztosítására, hogy valamennyi uniós és tagállami szakpolitikai területen érvényesüljenek a nemek közötti egyenlőség szempontjai. Annak érdekében, hogy a 27 tagállamban jobban nyomon lehessen követni az elért haladást, a testület pénteken elindította a nemi esélyegyenlőségi stratégia nyomonkövetési portálját.

(MTI)

Címlapkép: Búslakodó nők. Fotó: MTI/AP/NZ Herald/George Heard

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kergeller
2021. március 05. 20:30
Oriasi, hogy vilagjarvany idejen kell a ferfiakat es a noket szembeforditani egymassal...
lendvaiildiko
2021. március 05. 18:37
Botrány botrány hátán, avagy így emelkedett fel az unió lerombolására is tökéletesen alkalmas von der Leyen https://tutiblog.pestisracok.h.. Harc a gonosz férfiak ellen, avagy ide vezetett a női kvóta? Bizonyára sokan ismerik azokat az ezredforduló környékén nagy tömegben feltűnt hölgyeket, akik elsősorban valamilyen politikai pozícióban vették át az irányítást különböző vezetői szinten. Ezek a nők már uniformizált külsejükkel és viselkedésükkel jelezték társadalmi státuszukat: betonfrizura, nadrágkosztüm, amelynek zakója mindig a kelleténél egy számmal kisebbnek látszott, férfiasítva ezáltal viselőjét, agresszív, követelőzően nyers modorú fellépés, pengeélesre összeszorított száj. Mindez a főnököt, a vezetőt akarta és akarja szimbolizálni, aki nem hallgat másokra, akivel a kommunikáció egyirányú utca, aki alárendeltjeit mélységesen megvetve érzékelteti velük, hogy azok kizárólag az ő parancsainak, kívánságainak végrehajtói.
lendvaiildiko
2021. március 05. 18:36
Botrány botrány hátán, avagy így emelkedett fel az unió lerombolására is tökéletesen alkalmas von der Leyen https://tutiblog.pestisracok.hu/botrany-botrany-hatan-avagy-igy-emelkedett-fel-az-unio-lerombolasara-is-tokeletesen-alkalmas-von-der-leyen/ Harc a gonosz férfiak ellen, avagy ide vezetett a női kvóta? Ez a női kvóta útján, szaktudás nélkül magas pozícióba került feministák egyik alaptulajdonsága, hogy mindent, amit nem értenek meg, azt rögtön a műszaki férfiak összeesküvéseként kezelnek. Szerintük ezek a férfiak csak a parancsaikat végrehajtó, kiszolgáló személyzet tagjai, akiket nyomás alá kell helyezni, s adott esetben akár férfiasságukat kigúnyolva kell ellenállásukat megtörni. Az, hogy egyes követelésüknek objektív technikai akadálya van, az ő elképzelt valóságukban nem fordul(hat) elő. Ez mind a mai napig, sőt, egyre inkább érvényes doktrína.
tevevanegypupu
2021. március 05. 17:18
Ejha..emlékszem tavaly mikor indult, akkor kifejezetten a férfiakat érintette hátrányosabban..na persze azóta megjelentek a mutánsok..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!