Az ET emberi jogi biztosa szerint a tagállamok migrációs politikája „szégyenteljes tragédia”

2021. március 09. 14:17

Az európai országok migrációs politikája veszélyezteti a mediterrán útvonalon érkező migránsok biztonságát – jelentette ki Dunja Mijatovic a strasbourgi székhelyű Európa Tanács ember jogi biztosa.

2021. március 09. 14:17
null

A testület által kedden közzétett, a bevándorlók védelméről szóló jelentés előszavában Mijatovic elmarasztalta az európai országokat, mivel azok olyan migrációs politikát folytatnak, amelyek nem védik meg a szükséges mértékben a rendkívül veszélyes útvonalon érkező menekülteket.

– hangsúlyozta.

A jelentés azt foglalja össze, hogy az ET európai tagállamai milyen mértékben hajtották végre a testületnek a migránsok tengeren történő megmentéséről szóló, 2019. évi ajánlását.

Ezen túlmenően olyan intézkedésekre szólít fel, amely az emberi jogi szempontokat helyezi előtérbe a tengeren átkelő migránsok kezelésével kapcsolatban. A jelentés szerint ilyen például a legális bevándorlási lehetőségek megkönnyítése. A szervezet szerint habár némi előrehaladás történt ezen téren, a mediterrán útvonalat választó bevándorlók emberi jogi helyzete továbbra is katasztrofális. Erre utal, hogy 2019 közepe és 2020 vége között több mint 2400 ember fulladt a tengerbe.

– olvasható a jelentéseben.

Az elemzés arra is rávilágít, hogy az európai államok „közömbössége” miatt a líbiai parti őrség több migráns térített vissza Líbiába, ahonnan az őket ért súlyos emberi jogsértések elől menekültek. Mijatovic felszólította az európai tagországokat, hogy minél előbb vessenek véget ennek a „szégyenteljes tragédiának” és olyan migrációs politikát alkalmazzanak, amely az emberi jogokat helyezi a középpontba.

(MTI)

Nyitókép: Samir Yordamovic / Anadolu Agency / AFP

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerintem
2021. március 09. 17:05
Senki nem veszélyeztetné őket, ha ti se löknétek őket a vízbe.
rudolfkis
2021. március 09. 16:53
Ez a Dunyha képű akarja eldönteni hogy kivel éljünk?
Dorset Naga
2021. március 09. 16:33
Ez valami transznemű buzeráns? Ránézésre az. Mindenesetre ijesztő. A szomszédnak nyomtatok párat madárijesztőnek.
anegy_
2021. március 09. 16:26
A rohadt életbe, így is nézhet ki egy ET emberi jogi biztos? Az biztos, hogy ezt a valaminek kinéző valamelyik genderségbe tartozó szerencsétlent leköptem. Na, megyek monitort pucolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!