Muszlim radikalizmus elleni törvényt szavaztak meg a franciák

2021. február 16. 19:27

Célpontban a külföldiek által finanszírozott vallásszervezetek és az erőszakra buzdító vezetők

2021. február 16. 19:27

A francia alsóház kedden megszavazta azt a törvényt, amely a tervek szerint segít majd a szeparatizmus meggátolásában az idegen finanszírozású vallási szervezetek és az online gyűlöletbeszéd megakadályozásában.

A törvényre 347-en igennel, 151-en nemmel szavaztak, míg 65 képviselő tartózkodott. A döntést egy majdnem 55 órás vita és 144 törvénymódosítás előzte meg. A törvény végső felülvizsgálatára március 30-án, a Szenátusban kerül sor.

Vallási szekta helyett iskolába küldik a gyereket

Az új jogszabály értelmében a hatóságoknak lehetősége nyílik az otthoni taníttatás elutasítására. Korábban ugyanis a családnak csak be kellett jelentenie az otthontanítási szándékát.

A kormányzat érvelése szerint erre az intézkedésre azért van szükség,

mert az otthon történő oktatást némely család arra használja fel, hogy kétes hátterű vallási szervezetekhez küldjék a gyereküket.

Információvédelem a lefejezések ellen

Emellett még egy új bűncselekményt is bevezet a szabályozás. 3 év börtönnel és 45 000 eurós bírsággal fogják ezentúl büntetni azokat, akik olyan céllal hoznak nyilvánosságra más magán-, családi- illetve szakmai életére vonatkozó információkat, hogy azáltal a személy életét veszélynek tegyék ki.

Ezt az intézkedést azzal az esettel indokolták, amikor 2020 októberében egy francia tanárt azért fejezett le egy muszlim szélsőséges, amiért Mohamed prófétáról mutatott karikatúrát egy a szólásszabadságról szóló órán. A támadó ugyanis az internet segítségével azonosította be áldozatát.

Lehúzni a rolót a mecsetben

Szigorúbb korlátok közé szorították a vallási szervezeteket is. Betiltották a 10 000 eurónál magasabb, külföldi adományokat, illetve lehetővé tették, hogy a hatóságok bezárjanak bármely olyan istentiszteleti helyet, ahol olyan tanokat hirdetnek, amely kirekesztésre uszíthat.

Továbbá bárki, aki megkísérel fenyegetni egy hatósági személyt azért, hogy adjon kivételt a fenti szabály alól (tehát, hogy ne zárja be a helyet), az 5 év börtönnel és 75 000 eurós bírsággal büntetendő.

Erősebb védelem a női jogoknak

Megtiltja a törvény azt is, hogy az egészségügyben dolgozók „szüzességi bizonyítványt” állítsanak ki. Erre korábban azoknak a nőknek volt szükségük általában, akiket családjuk házasságra kényszerített. Emellett szigorít még a törvény a poligámiára és a kényszerházasságra alkalmazott büntetések tekintetében.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2021. február 17. 05:47
Már késő.
zoizit
2021. február 16. 22:34
Sajnos ez a törvénytervezet nem meri szó szerint említeni a muszlimokat- így más vallásokkal szemben is alkalmazható a törvény - így keresztény felekezetekkel, zsidókkal, buddhistákkal stb. - a jövőbeni politika terében várható nyugaton az érzékenyítős csoportok nyomásának megjelenése, ami pl. Isten Igéjéhez hű felekezetek konfliktushelyzetbe fognak kerülni. Viszont a mostani törvény tervezet- ha ténylegesen életbe lép- alapján üldözötté válhatnak, istentisztelet helyeik bezárása is elképzelhető....!!!!
enmar
2021. február 16. 20:21
Ez egy nagy nulla! A minden hozzátartozójával együtti kitoloncolás. Na az segítene egy kicsit. De ez a hajó már elment. Nem fogunk sírni a francokért!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!