Kakaskukorékolás miatt már nem lehet perelni Franciaországban

2021. január 23. 16:12

A különféle vidéki zajok, hangok – mint például a kakaskukorékolás – a jövőben nem adhatnak alapot csendháborítás miatti perekre.

2021. január 23. 16:12
null

A francia parlament csütörtöki döntése értelmében a vidéki hangok, zajok – különösen a kakasoké – „a vidék hangörökségének“ részét képezik, ilyen minőségükben pedig nem csak csendháborítás miatti perekre nem adhatnak okot, hanem kiemelt védelemben részesülnek – írja az Azonnali.

Az ügy Maurice (Móric) kakas 2017-ben indult esete miatt kapott nagyobb figyelmet. Az Oléron-szigeten élő Maurice kakas kukorékolása miatt egy ottani szomszédos nyugdíjas pár, akik városról költöztek le a nyugdíjas éveikre oda, többször is tiltakozott a tulajdonosnál. Maurice állítólag túl hangosan kukorékolt, néha órákon át.  2017-ben az volt erre még a tulajdonos válasza, hogy petíciót indított Maurice mellett, amit a mai napig majdnem 140 ezren írtak alá. Ebben azt követelték, hogy az újonnan vidékre költözöttek „alkalmazkodjanak a helyzethez“, a helyi önkormányzatok pedig védjék meg a kakasokat és más állatokat.

A nyugdíjaspár azonban csendháborítás miatt pert indított, miután a helyi önkormányzat a kakas mellett állt ki. Végül a rocheforti fellebbviteli bíróság Maurice tulajdonosának adott igazat, azaz nem állapította meg a csendháborítást. Maurice azóta azóta már elhunyt, az akkori ügy azonban valóságos politikai mozgalommá terebélyesedett, amiben vidéki tradicionalisták, zöldek, környezetvédők, antiglobalista emberek álltak össze egy természet- és állatbarát koalícióvá, a városról jött „új falusiak“ ellen.

Nyitókép: Xavier Leoty / AFP

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. január 24. 17:07
Erre le kell csapni. Itt van a gyökere a jogállamiságnak, amivel meg lehetne magyarázni a nyugat európaiaknak, hogy mi a jogállamiság. Leírják törvényben, hogy csak a holland sajtok közül, ez a 110 fajta létezhet az EU-ban. Mindenhol olyannak kell lennie, más nem lehet. A franciáknak is csak olyan sajtjuk lehet. Meg az osztrákoknak is. És csokoládé csak olyan lehet, mint ami a belgáknál van. Trüffel coky. És akkor ebből megérthetik a jogállamiságot is. És pl. a Magyar Törvények a mérvadók a az EU-ban. A német, francia ehhez igazodjon. Vagy fordítva. Hátha megértik.
Búvár Kund
2021. január 24. 16:56
Hát aki álmos, azt fel nem ébreszti egy kukorékolás. Én falun lakom de kakaskukorékolásra, tehénbőgésre fel nem ébredek, ellenben a hajnal fél hatkor felberregő láncfűrészektől, fűnyíróktól, flexektől. Sajnos ezek a tipusú hangokat ma már hamább hallani egy faluban, mint a kakaskukorékolást vagy a disznóröfögést... Szivesebben szagolnám, hallgatnám a falu igazi állatait, mint ezeket..
békalepcse
2021. január 24. 14:50
Nem tudom ki hallott róla, a kakaskánk eredetileg ázsiában volt őshonos és a mai napig is létezik, eredeti nevén bambuszfácán. Túl sokat nem változott az eredeti kinézetéhez képest, a sokéves tenyésztés ellenére sem.
MMisu
2021. január 24. 11:46
Mit szól ehhez a döntéshez az EU? Szabad ilyen döntést hozni egy francia parlamentben? Nem lesz ebből baj? Tehéntrágya szag, kakas kukorékolás, kutyaugatás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!