Afrika köszöni, nem kér az EU gyámkodásából

2020. február 28. 14:23

Afrikai problémákra afrikai megoldásokat.

2020. február 28. 14:23

Szépen becsomagolt visszautasítást kapott az Ursula von der Leyen vezette bizottsági delegáció Etiópiában. Az európai politikusok egy új stratégiai megállapodás reményében érkeztek Addisz-Abebába, az 55 tagállamból álló Afrikai Unió ülésére. Mint arról korábban beszámoltunk, február elején még nagy volt az összhang az EU és az afrikaiak között, úgy látszik azonban, hogy a fekete kontinens vezetői külön utakon járnának. Ennek keretében saját stratégiát alakítanának ki az AU vezetői, akik világos üzenetet küldtek Brüsszelnek a Politico szerint: méltányolják az európaiak érdeklődését, de képesek saját maguk megoldani a problémáikat.

Az egyetlen terület, amiben az AU az EU segítségét kérte, az út-és vasúthálózat építése. Ez kulcstényező az Afrikai Szabadkereskedelmi Övezet létrehozásához. „Még tárgyalnunk kell a pénzügyi partnereinkkel, hogy józanabbul lássuk, hogyan tudnánk segíteni az infrastruktúra fejlesztésében”– mondta Adina Valean, az EU közlekedési biztosa. „Muszáj tüzetesebben megnézni, hiszen pénz nélkül csak álmokról beszélünk”– tette hozzá. Miközben a követendő irányon egyetértés mutatkozik, kevésbé világos, hogy valósul meg a konkrét együttműködés – jegyzi meg a Politico.

Az Afrikai Unió Bizottságának elnöke, Moussa Faki is számos különbséget hoz fel a két kontinens között, egyebek mellett a szexuális orientáció kérdését, és a halálbüntetés megítélését. „Ezen különbségek természetesek, a kulturális, szociológia, spirituális sokféleségünkből fakadnak. csak a különbségek elismerése és elfogadása, valamint a nyitottság segíthet bennünket a kooperáció előtti akadályok lebontásában” – mondta.

A brüsszeli lap szerint a megjegyzések rendkívül bosszantották az EU-s diplomatákat, akik szerint támogatás hiányában az AU projektje összeomlott volna. 2019-ben az EU 320 millió dollárt utalt az AU-nak, amely a szervezet költségvetésének felét adta. Afrika azonban jó pozícióban van, szükség esetén Kína felé is fordulhat támogatásokért. A Politico szerint a csütörtöki tárgyalások egyértelmű üzenete az, hogy bármiféle stratégiai partnerség csak az afrikai feltételek szerint valósulhat meg.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Turán
2023. július 27. 19:10
Tehát lehet felállítani a nagy hatótávolságú fegyvereket a Földközi tengerre hogy még a saját partjaiknál tudják összeszedni a sok migránshullát az afrikaiak.
EMM195
2020. február 28. 19:13
"Afrika köszöni, nem kér az EU gyámkodásából" Mi meg a feketéikből nem kérünk. Ennyi.
zakar zoltán béla
2020. február 28. 18:55
O bama bama bamakó omaba obama nagyon jó!
zolka50.50
2020. február 28. 17:36
Afrikában már Kína a főnök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!