Erőszakos cselekményeket hajtottak végre kopt keresztények ellen Egyiptomban

2020. december 01. 19:14

Koptok tulajdonában lévő tanyákat és parasztházakat gyújtottak fel muszlimok.

2020. december 01. 19:14
null

Az incidensek hétfőre virradóra történtek az al-Barsa nevű faluban. A rendőrségi vizsgálat még zajlik az ügyben. A Vatani értesülése szerint radikális muszlimok felhívást intéztek a lakossághoz, hogy bojkottálják a kereskedelmet a koptokkal. A konfliktus egy hete éleződött ki, amikor egy csoport muszlim kövekkel és gyújtópalackokkal támadta meg a falu kopt lakóit. Egy 80 éves nőt az arcán égési sebbekkel kellett kórházba szállítani. A hírportál szerint állapota időközben stabilizálódott. Az erőszakhullám során használhatatlanná tettek egy buszt is, amely a helyi plébánia tulajdonában volt.  A karhatalom könnygázt vetett be a rendbontókkal szemben, több mint száz embert előállítottak. A koptok az utcára vonultak az incidensek ellen tiltakozva.

A mostani rendbontások előzménye, hogy egy fiatal kopt keresztényt a faluból azzal gyanúsítottak meg, hogy becsmérelte Mohamed prófétát Facebookra írt bejegyzéseiben. A 22 éves fiú családja a Vataninak nyilatkozva elmondta, hogy illetéktelenek törték fel a fiú Facebook-fiókját. Hozzátették, a keresztények és muszlimok „mindig is békésen éltek együtt a faluban”.

A koptok alkotják a legnagyobb, egyben legősibb keresztény közösséget Egyiptomban. Számukat 7-10 millió közé teszik a mintegy 95 milliós összlakosságon belül. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök 2011-es bukása után, a 2013-ig tartó iszlamista kormány alatt a koptok helyzete nagyon megnehezült. Az olykor több tucat halálos áldozattal járó támadások azonban ezt követően sem szűntek meg.

(MTI)

Címlapfotónk illusztráió. Kopt keresztények miséznek Kairóban. Fotó: MTI/EPA

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2020. december 03. 14:36
Nahát! Nem tiltakozik az EU? Leszarja.
Fgabee
2020. december 03. 07:10
Én a pápa helyében meghirdettném az új kerestes háborút... Régen meg kelllett volna tenni. Csak hát a Feri...
még fokozza
2020. december 02. 13:56
A melegek ellen naponta ez történik.
AndyP
2020. december 02. 10:59
Ideje befogadni oket ezrevel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!