Pénzbüntetésre ítélték a Pussy Riot női punkegyüttes két tagját

2020. november 23. 17:41

Az LMBTQ közösség szivárványszínű zászlaját tűzték ki kormányzati épületekre.

2020. november 23. 17:41
null

Pénzbüntetésre ítélték orosz bíróságok a Pussy Riot feminista punkbanda és mozgalom két aktivistáját, akik részt vettek egy LMBTQ megmozduláson októberben Moszkvában – közölte hétfőn Moszkvában az ügyvédjük.

Október 7-én, Vlagyimir Putyin orosz elnök születésnapján a Pussy Riot több tagja, közöttük Veronyika Nyikulsina és Marija Aljohina Moszkvában az LMBTQ közösség szivárványszínű zászlaját tűzte ki kormányzati épületekre, közöttük a legfelsőbb bíróság és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) székházára.

A két aktivistát moszkvai bíróságok 10 ezer, illetve 15 ezer rubel (40 ezer, illetve 60 ezer forint) pénzbírságra ítélték, amiért részt vettek az akcióban – közölte az AFP francia hírügynökséggel az ügyvédjük, Szergej Tyelnov. „Bizonyosan fellebbezni fogunk az ítélet ellen, amely megsérti a szólás- és gyülekezési szabadsághoz való jogot” – közölte az ügyvéd.

Putyin születésnapján is akcióztak

A Pussy Riot a múlt hónapban Vlagyimir Putyinnak szánt „születésnapi ajándékként” mutatta be a Facebook-oldalán az akciót. Felszólították az orosz elnököt, hogy érvénytelenítse a kiskorúak körében terjesztett „homoszexuális propagandára” vonatkozó, 2013-ban elfogadott, és szavaik szerint gyakran „az LMBTQ közösség aktivistáinak üldözésére” használt törvényt.

A Putyin által kezdeményezett, a július elejei népszavazáson jóváhagyott alkotmánymódosítás szerint a házasság Oroszországban csak férfi és nő köteléke lehet.

„Punkmise”

Marija Aljohinát 2012 februárjában már őrizetbe vették a Pussy Riot két másik tagjával együtt, miután „punkmisét” mutattak be a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban, kérve Szűz Máriát, hogy űzze el Putyint a hatalomból. Csak 21 hónapi fogva tartás után helyezték őket szabadlábra.

Veronyika Nyikulsina egyike volt azoknak az előállított, és rövid szabadságvesztésre ítélt tiltakozóknak, akik 2018 júliusában az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon elfoglalták az egyik futballpályát, tiltakozásul, mint fogalmaztak, „az orosz politika által elkövetett visszaélések ellen”.

(MTI)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Salamander
2020. december 19. 09:36
Ajánlom mindenki figyelmébe a kép baloldalán lévő tekergő kishölgy kezét és az ujjain lévő retkes körmöket: mindent elmond személyiségzavaros viselőjéről.
Salamander
2020. december 18. 20:21
Ezek külföldi ügynökök "civilruhában". Csodálom, hogy még élnek...
AKissLaci
2020. november 24. 09:56
Mióta hívják a hisztérikus buziaktivista picsák visítozását punk-zenének? Ja, értem. Mióta ezek a szarházi picsák ebből élnek. Mióta hívják "szólás- és gyülekezési szabadsághoz való jog"-nak, ha valaki buzizászlókat aggat közintézményekre? Ja, értem. Mióta a libsevik buziaktivisták jogásznak képzelik magukat. Meg mióta Gyurcsány visítozó tengerimalaca a polgármester. Punkzene az ez: https://www.youtube.com/watch?v=S-O7FowQssk Őket is a szövegben javasolt módon kellene kezelni. "Now you can go where people are one Now you can go where they get things done What you need, my son... What you need, my son... Is a holiday in Cambodia Where people dress in black A holiday in Cambodia Where you'll kiss ass or crack" Vagy - szabad - fordításban: Mehetsz ám oda, ahol a jónép egyenlő, Mehetsz ám oda, ahol gyorsan megoldják a dolgokat, Tudod, mi kell neked, kisfiam... Tudod, mi kell neked, kisfiam... Egy kambodzsai vakáció! Ahol az ember feketében jár Egy kambodzsai vakáció, Ahol segget nyalsz, vagy a halál vár. Jó még az első versszak is (bölcsészhallgatók és társadalomtudományi tanszékek figyelmébe - ha ennyi még nem volt elég): So, you've been to school for a year or two And you know you've seen it all In daddy's car, thinking you'll go far Back east your type don't crawl Te jártál egy-két évet iskolába, És te már mindent kurvára tudsz, Apuka kocsijában mehetsz messzi Keletre És majd meglátod - mikor beüt a cucc!
villogókékfog
2020. november 24. 09:13
Jól van. De miért nem dugnak inkább? Vagy majd 60 évesen?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!