Létrejött a világ legnagyobb Kína-támogatta, USA nélküli kereskedelmi blokkja

2020. november 15. 15:57

Tizenöt ázsiai és csendes-óceániai állam részvételével létrejött a világ legnagyobb Kína-párti és az USA-t nem tartalmzó szabadkereskedelmi blokkja vasárnap.

2020. november 15. 15:57
null

Washington ezúttal kimaradt

Létrejött Kína vezetésével a világ legnagyobb szabadkereskedelmi blokkja vasárnap, melyben 15 ázsiai és csendes-óceáni ország vesz részt és melynek célja, hogy kizárja az Egyesült Államokat, akivel Donald Trump elnöksége óta igencsak elmérgesedett gazdasági és kereskedelmi értelemben a kapcsolat. A létrejövő Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (RCEP) hanoi csúcstalálkozóján aláírt létrehozó nyilatkozata újabb fordulatot jelenthet a Washington és Peking között kialakult kereskedelmi háborúban.

Az Egyesült Államok ezúttal egyáltalán nem tagja a partnerségnek, szemben az RCEP elődjeként szolgáló Transz-csendes-óceáni Partnerséggel (TPP),

melybe a csatlakozó nyilatkozatot még Barack Obama elnök írta alá. Az RCEP határozottan segíteni fogja Pekinget abban, hogy csökkentse függőségét az amerikai technológiától és végleg felgyorsítsa a két ország között kialakult rivalizálást. Az RCEP tagja lett többek a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN), Japán, Dél-Korea, Ausztrália, Új-Zéland, illetve természetesen Kína. A szövetség célja az országok közötti tarifák folyamatos csökentését célozta meg.

Az egyezményt az ASEAN országok online csúcstalálkozóján írták alá. A csúcstalálkozó célja a dél-kínai-tengeri feszültségek csökkentése, illetve a koronavírus világjárvány utáni gazdasági fellendülés alapjainak lefektetése volt. A szokatlan módon megtartott ceremoniális eseményen az RCEP-országok vezető kereskedelmi minisztereik mögött álltak, akik egyenként írták alá a csatlakozási nyilatkozatot, melyet ezt követően bemutattak a kameráknak. „Az aláíró országok hamarosan megerősítik az RCEP szövetségét, majd miután életbe lép minden egyes szegmense, azonnal meg is kezdjük a munkát, melynek központi célja a koronavírus járvány utáni gazdasági fellendülés” – fogalmazott Nguyen Xuan Phuc, az ASEAN elnökeként is szolgáló vietnami miniszterelnök.

Szép kilátások Pekingből

Az RCEP a világgazdasági 30%-át fogja lefedni, a világ népességének szintén 30%-át fogja kitenni, illetve 2,2 milliárd fogyasztót fog elérni. Kína pénzügyminisztériuma szerint az új blokk létrehozása egy történelmi áttörés, mellyel akár 10 év alatt is létrejöhet egy teljesen és tökéletesen működő szabadkereskedelmi szövetség az aláíró országok között. „Kína és Japán volt az első két regionális ország, amely kétoldalú vámcsökkentési megállapodást írt alá és amely egy történelmi lépés volt” – írta a minsiztérium közleményében. Kína ezt követően Japánnal és Dél-Koreával is szabadkereskedelmi megállapodásokat kötött, melyeket most kibővítenek.

Elemzők szerint annak ellenére, hogy a (várhatóan) megválasztott amerikai elnök, Joe Biden (aki egykoron Barack Obama alelnöke volt) lényegesen moderáltabb megközelítést alkalmaz Kínával szemben, mint (várható) elődje, Donald Trump, nem valószínű így sem, hogy Washington a közeljövőben aláírná a csatlakozási nyilatkozatot az RCEP-be. Az RCEP paktumja akkor fog életbe lépni, amint az összes aláíró ország sikeresen ratifikálja annak tartalmát a parlamentjeikben is az elkövetkezendő két évben.

Szakértők szerint Kína kereskedelmi szempontból kifejezetten jó pozícióba került:

Trump (várható) távozásával egy sokkal visszafogottabban Kína-ellenes korményzat várható Washingtonban, az RCEP pedig jelentősen megerősíti Peking helyzetét a Csendes-óceán vonzáskörzetében. Érdekesség, hogy az RCEP-tárgyalásokon India is részt vett sokáig, ám végül nem írták alá a szerződést.

Fotó: MTI/ EPA/ Roman Pilipej

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ugorka
2020. november 16. 10:29
Nagyon tévútra vitte a kommenteket a cikk. Egy dolog a gazdasági együttműködés, egy másik meg a politikai. Pl. A sztálini Szovjetúnió és a hitleri Németo. között nagyon komoly gazdasági együttműködés ment, miközben gőzerővel fegyverkeztek a másik ellen. Feloldhatatlan politikai ellentétek vannak a szereplők között (pl. Kína-Japán), valójában a legtöbb ázsiai ország ellenérdekelt Kína további erősödésében.
RogerFederer20GS
2020. november 16. 08:46
Mi meg Európában bénázunk. Igaza lesz Matolcsynak hogy Eurázsia lesz az új meghatározó világerő közepe
Senye Péter
2020. november 16. 06:36
'Ázsia az ázsiaiaké!' Volt már ilyen.
Az ajtónak támaszkodni tilos
2020. november 16. 00:34
Kína lassan lekörözi az USA-t. Nem árt jóba lenni velük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!