Aknára futott egy olajtanker a Vörös-tengeren

2020. november 25. 16:26

A hajótesten a vízvonal fölött nagyjából egy méterre keletkezett rés.

2020. november 25. 16:26
null

Aknára futott szerdán reggel egy olajtanker a Vörös-tengeren az as-Sukaik szaúdi olajterminálnál a szunnita királyság és Jemen határának közelében – közölte az Ambrey hajózási biztonsággal foglalkozó brit magáncég. A görög TMS Tankers vállalat tulajdonban lévő, máltai zászló alatt hajózó, Agrari nevű tanker a robbanásban megrongálódott.

A TMS Tankers szerint az Agrarit támadás érte egy „ismeretlen forrásból”. A hajótesten a vízvonal fölött nagyjából egy méterre keletkezett rés. A legénységnek nem esett baja, és biztonságban vannak. A hajó továbbra is a partvidék közelében tartózkodik, fedélzetére szaúdi tisztségviselők érkeztek. Rijád egyelőre nem erősítette meg az incidensről szóló híreket.

A robbanást egy akna idézte elő

Az Ambrey szerint a robbanást egy akna idézte elő a kikötőhöz tartozó tengeri térség határain belül. A biztonsági magáncég szerint az Agrari Rotterdamból szállított rakományt, amelyet a sukaiki gőzerőműnél rakodott ki.

A minap az iráni támogatást élvező jemeni húszi lázadók rakétatámadást intéztek a Saudi Aramco szaúd-arábiai olajvállalat dzsiddai olajelosztó központja ellen.

Aknák a Vörös-tenger déli részén

A jemeni síita felkelők ellen harcoló, szaúdi vezetésű katonai koalíció kedden közölte, hogy öt – iráni gyártmányú – húszik által telepített tengeri aknát távolított, illetve semmisített meg a Vörös-tenger déli részén. Rijád elítélte a hajózás biztonságára veszélyt jelentő tervezett támadásokat a Vörös-tengert az Indiai-óceántól (Ádeni-öböltől) elválasztó Báb-el-Mandeb szorosban.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes húszik és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket 2015 óta támogat a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita felkelők térnyerésének következtében.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mo ching
2020. november 25. 18:32
Az izraeli újságok már egy esetleges amerikai megelőző csapásban reménykednek Irán ellen. Micsoda véletlen egybeesések vannak.
I_Isti
2020. november 25. 17:59
sukaiki gőzerőműnél AAAz meg mi? Minden erőmű gőzerőmű, csak abban különbözik, hogy a gőzt mivel állítják elő: olaj elégetésével, szén elégetésével, vagy atommaghasdás által keletkezett hővel. Jó, a napelemes erőmű nem, meg a vízerőmű sem, meg a szélerőmű és satöbbi nem.
szürkeSzarvas
2020. november 25. 16:57
Az jutott eszembe,hogy a Mossad érdeke,Iránra mutogatva-hát majd meglátjuk.
MayorAnna
2020. november 25. 16:55
A hajótesten a vízvonal fölött nagyjából egy méterre keletkezett rés... Úgy tűnik, az akna lebegett a vízszint fölött, mikor belefutott a hajó...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!