Őrizetbe vették a szlovák különleges ügyészség vezetőjét

2020. október 22. 11:56

Dusan Kovácikkal együtt őrizetbe vettek egy magas rangú rendőrségi tisztségviselőt is. Mindkettőjüket azzal gyanúsítják, hogy segítséget nyújtottak egy meg nem nevezett bűnszövetkezetnek.

2020. október 22. 11:56

Őrizetbe vették csütörtökön Pozsonyban Dusan Kovácikot, a legsúlyosabb bűncselekményekben eljáró szlovákiai különleges ügyészség vezetőjét – jelentette a Deník N című, független napilap weboldalán.

Kovácikkal együtt őrizetbe vettek egy magas rangú rendőrségi tisztségviselőt is. Mindkettőjüket azzal gyanúsítják, hogy segítséget nyújtottak egy meg nem nevezett bűnszövetkezetnek. A rendőrség és az ügyészség a lapértesülést nem erősítette meg, de nem is cáfolta. Dusan Kovácik személye hat éve került a szlovák sajtó figyelmének középpontjába, amikor bejelentette, hogy nem fogják kivizsgálni a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező Ladislav Basternák vállalkozó zavaros adóügyeit. Basternák ellen – részben a sajtó nyomására – 2016-ban új eljárás indult, amely a vállalkozó elítélésével végződött.

Basternák egyik cége nagyobb összegeket utalt Robert Kalinák akkori belügyminiszter számlájára. A tranzakciókat a két érintett azzal magyarázta, hogy egy korábbi kölcsön visszafizetéséről volt szó. A szlovákiai különleges ügyészséget 2004-ben hozták létre, és Dusan Kovácik megalakulása óta az elnöke. Megbízatása a jövő évben járna le. Ez az ügyészség jár el a legsúlyosabb bűncselekményekben és korrupciós ügyekben, amelyek a vádemelés után a Pozsonyhoz közeli Bazinban (Pezinok) működő különleges büntetőbíróság elé kerülnek.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
józan paraszti ész
2020. október 22. 15:12
Bezzeg Szlovákia. Nekik még korrupt főügyészük, és korrupt főrendőrük is van. Nekünk meg semmi sincs.
clansman
2020. október 22. 12:27
Kovácik a tót balbolsik ribanca, végre eljött a te időd is :)
Bástyaelvtárs
2020. október 22. 12:04
Na ilyen a fideszjárás alatt nem fordulhat elő...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!