Helyhatósági választások Romániában: zajlik a szavazás

2020. szeptember 27. 09:09

„Az erős jelenlét megerősíti azt, hogy az erdélyi magyarok számítanak Romániában” – fogalmazott Korodi Attila, az RMDSZ csíkszeredai polgármesterjelöltje.

2020. szeptember 27. 09:09
null

„Vasárnap reggel 7 órakor (hazai idő szerint 6 órakor – a szerk.) nyitottak meg a szavazóhelyiségek, több mint 18 millió állampolgárt várnak az urnákhoz, hogy megválasszák polgármesterüket, megyei tanácselnöküket, valamint helyi és megyei tanácsosaikat a következő négy évre” – írja a Maszol.ro. A portál tájékoztatása szerint „a választópolgárok 18.794 szavazókörzetnél adhatják le voksukat”.

A román miniszterelnök az elsők között szavazott

„Ludovic Orban miniszterelnök bevallása szerint azokra a jelöltekre szavazott a helyhatósági választásokon, akik garantálni tudják, hogy képesek jobbá tenni a helyi közösségek életét” – írja a Maszol.ro. A portál közölte: „a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke az Ilfov megyei Dobroieşti településen szavazott. Voksolás után hangsúlyozta, alakulatának kampánya a helyi közösségek beruházások, munkahelyteremtés, infrastruktúra-korszerűsítés révén történő fejlesztésére épült”.

Kilenc óráig Székelyföldön volt a legalacsonyabb részvétel

„A Központi Választási Iroda (BEC) közölte a vasárnapi helyhatósági választások 9 órás részvételi adatait. A BEC közlése szerint országosan a választók 4,31 százaléka adta le a szavazatát, ez 789 643 szavazót jelent. A városokban 375 944, vidéken pedig 413 699 személy járult 9-ig az urnákhoz. Országos szinten Hargita (2,68) és Kovászna (2,78 százalék) megyében a legalacsonyabb a részvétel” – adta hírül a portál.

Korodi Attila: Fontos, hogy Csíkszeredában és Erdélyben is hallassák hangjukat a magyarok

A Csíksomlyón kialakított 21. számú választókörzetben adta le szavazatát Korodi Attila, az RMDSZ csíkszeredai polgármesterjelöltje vasárnap. A felesége társaságában érkező politikus az urnáktól távozóan elmondta: fontos, hogy Csíkszeredában és Erdélyben is hallassák hangjukat a magyarok. „Ez a választás az önkormányzatról, de nem csak a magyar közösségről szól. Az erős jelenlét megerősíti azt, hogy az erdélyi magyarok számítanak Romániában” – idézte az RMDSZ polgármesterjelöltjét a Maszol.ro.

Soós Zoltán: Ez az elmúlt 20 év legfontosabb napja

„A változásra, Marosvásárhely győzelmére szavazott Marosvásárhely független polgármesterjelöltje reggel 9 órakor szavazott a 63-as szavazókörzetben, az »Avram Iancu« Technológiai Líceumban” – íra a Maszol.ro. A portál szerint a szavazás után Soós elmondta: szerinte ez az elmúlt 20 év legfontosabb napja, amelyet ő a változás napjának nevezett, hozzátéve, hogy ő maga is a változásra voksolt – írja a Maszol.ro.

A részvételre buzdított Kelemen Hunor is

„Szülőfalujában, Csíkkarcfalván adta le szavazatát a vasárnapi helyhatósági választásokon Kelemen Hunor az RMDSZ szövetségi elnöke” – írja a Maszol.ro. A poltikus a sajtó képviselőinek azt nyilatkozta: „Nekem itt Karcfalván nagyon egyszerű dolgom volt. A folytonosságra, a fejlődésre szavaztam. Arra, hogy folytassuk a megkezdett munkát Karcfalván illetve a megyében, hogy az életminőséghez megfelelő feltételeket javítani tudjuk” – fogalmazott a politikus. Hozzátette: a hamarosan következő parlamenti választásokat megelőzően

Kelemen Hunor kiemelte: a magyar identitás szempontjából olyan fontos területekért felelősek a helyi önkormányzatok, mint az oktatás, vagy a különböző kulturális intézmények fenntartása. Hangsúlyozta: a megyék vezetése kapcsán is fontos a mostani választás, hiszen a megfelelő megyei és települési együttműködés nélkül nincs haladás, fejlődés – írta a Maszol.ro.

Románia két magyar többségű megyéje a sereghajtó

A részvételt tekintve Románia két magyar többségű megyéje a sereghajtó: Kovászna és Hargita megyében az első három órában a jogosultak alig 5 százaléka járult az urnákhoz. A Maros megyei részvétel 6,7 százalékos volt. Ez elmarad az országos átlagtól, de néhány tizeddel meghaladja a négy évvel korábbi arányt. Az erdélyi megyék közül csak Biharban haladta meg a részvétel az országos átlagot: itt a jogosultak 8,2 százaléka szavazott a reggeli órákban.

A legnagyobb szavazási hajlandóságot Románia déli részén, Olt és Giurgiu megyében mérték: a névjegyzékben szereplők több mint 11 százaléka már leadta voksát. A legutóbbi, 2016-os önkormányzati választásokon a nap folyamán végig Bukarestben volt a legalacsonyabb az urnákhoz járuló szavazók aránya. A fővárosban most valamivel nagyobb az érdeklődés, délelőtt 10 óráig a jogosultak 6,1 százaléka szavazott.

A romániai helyhatósági választásokat élőben a Maszol.ro oldalon, ide kattintva is követheti.

(MTI / Mandiner)

Cikkünk frissül.

Címlapképen: Korodi Attila, az RMDSZ csíkszeredai polgármesterjelöltje a választások napján a Csíksomlyón kialakított 21. számú választókörzetben. Fotó: Facebook

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
medve
2020. szeptember 27. 19:18
Sajnos eddig a magyarok lakta vidékeken alacsonyabb a részvétel az országos átlagnál.
jolly77
2020. szeptember 27. 19:07
Orbán a szlovák kormányfővel találkozott Trianon 100. évfordulóján fog még a rományoknak is bokázni, de csak miután legyőzte a judapestezőket FideSZDSZ hajrá hajrá
aleb19
2020. szeptember 27. 17:21
a roman covid nem fertozi a magyart ...mondta ragyaspinter drnyunyokanak...es az egykori falusi haziorvos bologat ehhez
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!