Egy fix skalp és nagy remények: tarolhat a jobboldal az olasz regionális választásokon

2020. szeptember 20. 16:33

Ma és holnap regionális választásokat tartanak Olaszország öt tartományában. A jobboldal előreláthatólag ismét megnyeri minden fellegvárát és szerez egy óriási skalpot – sőt, ha a szerencse velük van, kettőt is. A baloldal minimum egy veszteséggel és néhány kényelmes újraválasztással számolhat. Elemzésünk!

2020. szeptember 20. 16:33
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Szeptember 20-án és 21-én választanak tartományi gyűlést és tartományfőnököt a délolasz Puglia és Campania, valamint az északolasz Liguria, Veneto és Toszkána, valamint a középolasz Marche is. Idén mind a nagyobbik kormánypárttal, a baloldalra tolódott populista Öt Csillag Mozgalommal (Movimento 5 Stelle, M5S) elégedetlen politikai közvélemény, mind a választási térkép az olasz jobboldalnak kedvez, mindenhol sikeres az Északi Liga (Lega), az Olaszország Testvérei (Frattelli d’Italia, FdI), a Silvio Berlusconi fémjelezte Forza Italia (FI) és a jobboldali regionális pártok összefogása, míg az M5S és a kisebbik koalíciós partner, a Demokrata Párt (Partito Democratico, PD) által összefogott balközép listák jellemzően ráindulnak egymásra, és sok helyen komplikálja a helyzetüket a Matteo Renzi volt PD-s miniszterelnök által alapított új középpárt, az Olaszország Él (Italia Viva, IV) is.

A legnagyobb verseny az olasz csizma délkeleti sarkában elhelyezkedő Puglia tartományban várható, ahol a regnáló, demokrata tartományfőnököt, Michele Emilianót egy nagy balközép blokk támogatja – de Renziék ráindítják Ivan Scalfarotto külügyi államtitkárt, az ötcsillagosok pedig Antonella Laricchia régiós tanácsost, így a Pugliában az elmúlt 15 évben hol kisebb, hol nagyobb arányban alulmaradó jobbközép koalíciónak esélye lehet a győzelemre. Jelöltjük, Raffaele Fitto, aki 2000 és 2005 között a régió utolsó jobboldali vezetője volt, teljes összefogással a háta mögött vág neki a versenynek. Mivel az olasz választásokon a „kampánysötétség”, a buio tiltja közvélemény-kutatások publikálását a választás előtti utolsó két hétben, a rendkívül szoros versenyről a legfrissebb felmérések szeptember elejéről származnak: négy kutatásból három a balközép Emilianót, egy a jobbközép Fittót hozza ki győztesnek, minden esetben hibahatáron belüli előnnyel. A négymilliós, turisztikailag igen fontos Puglia elhódítása fontos győzelem lenne a jobboldalnak. Sikerükre van esély, ha az ötcsillagos és Renzi-párti jelölt sok szavazót csábít el a balközép koalíciótól, de ezen a választáson nem lehet előre favoritot hirdetni.

A mesés borvidéken, a Firenzét, Livornót, Pisát és Sienát is magában foglaló Toszkánában is szoros a verseny, de ezt a régi baloldali fellegvárat jó esélye van megtartani a Demokrata Pártnak. A regnáló tartományfőnök, Enrico Rossi kitöltötte a maximálisan engedélyezett két ciklusát, így a baloldal az Italia Vivával kiegészülve a tartományi gyűlés demokrata elnökét, Eugenio Gianit indítja helyette. Giani esélyeit némiképpen csökkenti, hogy az M5S Irene Galletti regionális tanácsnokkal külön indul, bár a jelölt nem kimondottan nehézsúlyú politikus. A jobboldal közös jelöltje Susanna Ceccardi legás EP-képviselő. Bár a buióig megjelenő összes közvéleménykutatás Giani győzelmét jósolja, a baloldal elmúlt három választáson tapasztalt büszke, 20 százalék fölötti előnye minden bizonnyal oda – ha Giani győz, 3-4 százalékos előnnyel teheti majd, de egy jobboldali hullám könnyen elsodorhatja.

Az idei regionális választásokon a legbiztosabb skalp a jobboldal számára Marche lehet, egy viszonylag kicsi, másfélmillió lelkes tartomány Ancona városa körül. A PD itt nem indítja újra a regnáló tartományfőnököt, Lucia Cerisciolit, inkább Maurizio Mangialardiban, Senigallia kisváros független polgármesterében bízik a baloldal, míg az ötcsillagosok itt is egy régiós tanácsnokkal, Gian Mario Mercorellivel indulnak rá koalíciós partnerükre. Marche népének azonban az Olaszország Testvérei által indított és a teljes jobboldal által támogatott alsóházi képviselő, Francesco Acquaroli a szimpatikusabb, aki jó eséllyel 5-10 százalékot ver majd rá Mangialardira.

Bevehetetlen baloldali erődítménynek tűnik Nápoly régiója, Campania, ahol újraindul Vincenzo De Luca demokrata tartományfőnök. Jobboldali ellenfele, Stefano Caldoro 2010 és 2015 között már vezette a régiót, 2010-ben De Lucát győzte le, 2015-ben pedig tőle kapott ki a választásokon. Az Öt Csillag Mozgalom külön indul, a nyerhetetlen tartományokban megszokott módon egy régiós tanácsnokot, Valeria Ciarambinót indítva, aki annak ellenére vág neki rendkívül szerény esélyekkel a versenynek, hogy a 2019-es EP-választásokon még a 29 százalékon álló M5S volt a régió legerősebb pártja. Campania politikai színtere rendkívül merev – ezt bizonyítja az is, hogy a három legjelentősebb politikai erő pont ugyanazt indítja, mint öt éve, De Luca és Caldoro között pedig már harmadszor kell választaniuk a campaniaiaknak. Úgy tűnik, ismét De Lucához pártolnak majd, ugyanis minden létező közvéleménykutatás fölényes, 20 százalék körüli előnyt jósol a regnáló tartományfőnöknek. Caldoro 2010-es győzelme leginkább az országszerte a jobboldalnak kedvező politikai klímának, valamint a PD renoméját igencsak megtépázó nápolyi szemétszállítási botránynak volt köszönhető, Campania papírforma szerint a baloldalé marad.

A gyönyörű tengerpartjáról és forgalmas kikötőjéről, Genováról híres Liguriát eddig is jobbközép tartományfőnök irányította Giovanni Toti személyében, bár ő 2019-ben kilépett Berlusconi Forza Italiájából, és Változtassunk! (Cambiamo!) néven saját pártot alapított. Újraválasztását ennek ellenére támogatja a teljes olasz jobboldal, és hiába fogott össze az Il Fatto Quotidiano (magyarul „mindennapi tény”) napilap újságírója, Ferruccio Sansa mögött a teljes baloldal az Öt Csillag Mozgalmat is beleértve, Totinak az előrejelzések szerint könnyedén meglesz az abszolút többség, így a jobboldal megvédheti liguriai bástyáját. A baloldal gondjait tetézi, hogy a Sansával elégedetlen Renzi-párt tekintélyes kihívót indít rá a baloldali jelöltre Aristide Massardo professzor, a Genovai Egyetem mérnöki kari dékánjának személyében.

Minden idők legnagyobb legás győzelme azonban nem itt, hanem a Padovát, Velencét és Veronát is magában foglaló Veneto tartományban várható. Mivel az országos szinten 2004-ben bevezetett kétciklusos tartományfőnöki maximumot Veneto csak 2015-ben vette át, Luca Zaia regnáló legás tartományfőnök harmadszorra is elindulhat szűkebb pátriájában. Zaia dolgát személyes népszerűségén és országos ismertségén kívül számos körülmény könnyíti: a balközép blokk által támogatott ellenfele, Arturo Lorenzoni volt padovai alpolgármester koronavírusos lett, így a kampányhajrá idejére home office-ba szorult – ráadásul ráindul két fajsúlyos politikus, az Italia Viva támogatásával Daniela Sbrollini szenátor, az M5S színeiben pedig egy volt szenátor, Enrico Cappelletti. Emellett a jobboldalnak kedvez a venetói választástörténet is: még a 2005 körüli balközép hullám, illetve a 2015-ben óriásit szakító – és jobboldali szavazókat is bőven vonzó – M5S tarolása idején is abszolút többséggel vitte a Lega Venetót. Számos segítő körülmény együttes hatása most azt vetíti előre, hogy Zaiának nem a szavazataránya, hanem a legerősebb ellenfeléhez képesti előnye lesz 50 százalék felett – a buio előtt megjelent közvéleménykutatások háromnegyedeshez közeli, bőven 70 százalék feletti többséget jósolnak neki.

Így tehát a holnapi olasz tartományi választások mérlege kis szerencsével erősen a jobboldal felé billenhet: négy baloldali (Puglia, Toszkána, Marche, Campania) és két jobboldali (Liguria, Veneto) vezetésű tartomány választ új élcsapatot, ebből kettő (Toszkána és Campania) marad jó eséllyel baloldali, egy (Marche) a jobboldalhoz vándorol, amely megtartja liguriai és venetói bástyáit, Puglia sorsáról pedig az olasz politika szeszélyes istenei döntenek holnap – no meg a hasonlóan szeszélyes déli választók.

Fotó: Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök, a kormányzó Élő Olaszország (IV) párt vezetője szavaz az olaszországi részleges olasz önkormányzati választásokon és a parlamenti képviselők számának csökkentéséről tartott népszavazáson Firenzében 2020. szeptember 20-án, a voksolások első napján. A koronavírus-járvány miatt két napig tart a szavazás. (MTI/ EPA/ ANSA/ Claudio Giovannini)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
medve
2020. szeptember 21. 22:53
Hát, eléggé mellélőtt a szerző. Baloldal-jobboldal 3-3 lett, úgy, hogy a balosok valóban egymás ellen indultak. Azért a külpolitikai előtejelzéseknél óvakodjunk a magyar belpolitikai érzésektől, mett különben féltevezetjük magunkat. Lehet Salvinit imádni (akinek a Civid alatt 10%-kal csökkent a népszerűsége), de attól még tény, hogy ha a kutatásokon összeadod az összes baloldali és jobboldali pártot, egyenlőek az arányok. És ezt ifjú szerzőnknek is tudnia kellett. Olzországban jobboldali erősödés van, áttörés nincsen. Salvini balos tartományokban erősödni tudott, nyerni nem.
Hesperia
2020. szeptember 21. 00:00
Toscana ("Toszkána") mióta északolaszabb, mint a "középolasz" Marche?
youngboy
2020. szeptember 20. 19:49
Forza Salvini! Forza Meloni! Forza Berlusconi! Forza Italia! Italiani e ungheresi sono fratelli.
tevevanegypupu
2020. szeptember 20. 19:47
Eddig mindig elkiabálták..egész Európára vonatkozóan..és az EU-ban zöldliberális náci többség van..Ez a valóság sajnos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!