Az olasz kormánypárt mindent a népszavazásra tesz fel

2020. szeptember 13. 08:58

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt fennmaradása függhet Olaszországban az egy hét múlva esedékes népszavazás eredményétől, a parlament létszámának csökkentésétől.

2020. szeptember 13. 08:58
null

A csökkentés mellett és ellen országszerte több mint ötszáz téren demonstrálnak vasárnap. Az Öt Csillag Mozgalom politikusai „Szavazz igennel!” jelszóval kampányolnak a referendum mellett a párt standjain. Az M5S jóval több energiát fektet a parlament létszámcsökkentéséről szóló népszavazásba, mint az ezzel egy időben kitűzött tartományi választásokon induló jelöltjei mellett. Utcára vonulnak a referendum ellenzői is, közöttük az a több mint száznyolcvan alkotmányjogász, aki augusztusban nyílt felhívással bírálta a jelenleg 945 fős római parlament karcsúsítását 600 tagúra.

Szeptember 20-án és 21-én hét tartományban rendeznek választást, amire 18,5 millió szavazásra jogosultat várnak az urnákhoz, a szavazókörzetek azonban az egész országban nyitva lesznek a népszavazás miatt. Az olaszok a parlamenti tagok létszámának csökkentéséről feltett kérdésre csak igennel vagy nemmel válaszolhatnak. A kétkamarás parlament létszámának csökkentését a képviselőház és a szenátus tavaly ősszel megszavazta, de mivel alkotmánymódosításról van szó, lakossági megerősítésére is szükség van.

A közvetlen demokráciát hirdető civil mozgalomból lett párt megszületésekor tűzte zászlajára a törvényhozó hatalom reformját a túl sok eltartott politikus létszámának lefaragásával, amit az M5S tervei szerint a parlament tagjainak fizetéscsökkentése is követ majd. Ha a népszavazáson az igenek győznek, a következő parlamenti választástól a jelenleg háromszáztizenöt fős felsőházban kétszáz mandátum marad meg, a hatszázharminc fős alsóház pedig négyszáz tagú lesz. A referendum nem függ a részvételi aránytól, az urnákhoz járulók többségének akarata határoz.

Erősödik a nemmel szavazók tábora

A felmérések szerint pártállástól függetlenül az olaszok több mint hetven százaléka támogatja a parlament átalakítását. Az utóbbi hetekben viszont erősödött a nemmel szavazók tábora. Az ehhez csatlakozó alkotmányjogászok szerint a parlamenti létszámcsökkentés „populista” kezdeményezése „leselejtezi” a második világháború utáni kétkamarás képviseleti rendszert, valamint felszámolja a területi képviseletet is, mivel egyes tartományok parlamenti mandátum nélkül maradnak. Elemzők szerint a népszavazás már rég nem a parlamentről, hanem az M5S sorsáról szól. A párt előre borítékolhatja, hogy a tartományi választásokon egyetlen elnökjelöltje sem fog győzni. A párt támogatottsága az előrejelzések szerint akár tíz százalék alá csökkenhet. Ezért az M5S mindent a népszavazásra tesz fel: ha a szavazók többsége eltöröl 345 helyet a parlamentből, a párt győzelemért kiálthat.

Megsemmisülhet az M5S

Ha viszont a népszavazáson a nemek győznek, az M5S megsemmisül” – írta a HuffingtonPost.it hírportál. A Libero című jobboldali napilap szerint a népszavazás az M5S kezdeményezésére létrehozott Giuseppe Conte-kormányról szól, „ha a nemek győznek, a kormánynak mennie kell”. A baloldali La Repubblica vasárnapi vezércikkében azt írta, az olaszok a népszavazással mondanak véleményt az M5S több mint kétéves kormányzásának sikertelenségéről. A helyzet a 2016 decemberében tartott alkotmányos népszavazásra emlékeztet, amikor a referendum megbuktatásával az akkor Matteo Renzi vezette kormánynak is távoznia kellett.

Prodi, Costacurta és Salvini is nemmel szavaz

Egyre többen foglalnak nyíltan állást a referendummal szemben Romano Prodi volt kormányfőtől Billy Costacurta volt labdarúgóig, aki úgy nyilatkozott, nemmel fog szavazni, mert meg akarja akadályozni az M5S sikerét. A kérdés az M5S-szel együtt kormányzó, baloldali Demokrata Pártot (PD) is megosztja. Főtitkára, Nicola Zingaretti arra kérte szavazóit, voksoljanak igennel. Szavai árulásnak minősültek a PD-támogató Roberto Saviano író számára, aki szerint Zingaretti mindenáron fenn akarja tartani a közös kormányzást az M5S-szel. A jobboldali erők – tavalyi parlamenti szavazatuk szerint – hivatalosan a referendum mellett állnak ki. A Matteo Salvini vezette Liga második embere, Giancarlo Giorgetti azonban egy héttel a népszavazás előtt bejelentette, hogy nemmel voksol, ami azt jelenti, hogy a Liga „kilövési engedélyt adott” szavazóinak az M5S-szel szemben.

(MTI)

Fotó: Francesco D'Uva, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa nyilatkozik a sajtónak (2019). MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2020. szeptember 13. 16:19
Sajnos nem ismerem pontosan a helyzetet. A legnagyobb csapás egy országra nézve a tisztán listás választás. Ebben biztos vagyok. Jobb esetben azt okozza, hogy egy vagy több kisebbségnek nagyobb lesz a szava, mint a többségé. Jó példa erre az SZDSZ helyzete. OK, nálunk nem volt tisztán listás a választás, de azért nagy részben igen. Kompenzációs listával. Rosszabb esetben meg működésképtelenséget okoz mindenféle koalíciós kényszerekkel. Szóval jobb lenne az olaszoknál is változtatni, mert az elmúlt 70 év botrányos volt. Kb. minden héten új kormány volt kis túlzással. De persze abban is biztos vagyok, hogy rövid távon maguknak rakták össze az új választási rendszert. De mivel tényleg nem ismerem a helyzetet, nem nyilatkoznék, de ha valaki meg igen, akkor írja meg, hogy mi a helyzet.
makapaka2
2020. szeptember 13. 14:05
Ideje lenni ezt a balos kormányt elzavarni!
Tóth Zoltán
2020. szeptember 13. 13:33
Játék a tűzzel...
LAW AND ORDER
2020. szeptember 13. 12:34
Meg kell menteni a demokráciát, meg kell menteni a képviseletet! A lipsik legújabb eszement ötletére a NEM a helyes válasz! F O R Z A I T A L I A !!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!