Esper: A csendes-óceáni térség az amerikai-kínai versengés epicentruma

2020. augusztus 27. 10:00

A védelmi tárca vezetője szerint Peking a hatalmának kiterjesztésére törekszik a világban.

2020. augusztus 27. 10:00

A csendes-óceáni térség az epicentruma az Egyesült Államok és Kína közötti nagyhatalmi versengésnek, és bár Peking folytatja hadserege erőteljes korszerűsítését, Washington reméli, hogy tiszteletben fogja tartani a nemzetközi szabályokon nyugvó rendet – jelentette ki szerdán az amerikai védelmi tárca vezetője. Mark Esper a Hawaii-szigeteken mondott beszédet csendes-óceáni körútját megelőzően. Hangoztatta, Kína nem teljesítette a nemzetközi normák és szabályok betartására vonatkozó ígéreteit.

A Kínai Kommunista Párt programjának előmozdítása érdekében a Kínai Felszabadítási Hadsereg folytatja agresszív modernizálási tervének végrehajtását, hogy az évszázad közepére világszínvonalú hadsereget teremtsen. Ez kétségtelenül magában foglalja a Kínai Felszabadítási Hadsereg provokatív viselkedését a Dél-kínai és a Kelet-kínai-tengeren, illetve másutt” – mondta. Az Egyesült Államok, miközben igyekszik visszatartani Kínát, szeretne továbbra is együttműködni az országgal, hogy az visszatérjen egy olyan pályára, amely jobban igazodik a rendre alapozott nemzetközi szabályokhoz – szögezte le. A védelmi miniszter kifejtette, a csendes-óceáni térség az „epicentruma a Kínával folytatott nagyhatalmi versengésnek”, ugyanakkor hozzátette, hogy Oroszország és Kína már mindenhol jelen van a világban, s az Egyesült Államoknak képesnek kell lennie arra, hogy mindkettőjükkel globális szinten foglalkozzon.

Majd így folytatta, az Egyesült Államoknak csendes-óceáni, indo-csendes-óceáni országként „felelőssége vezetni”. „Nem fogjuk átadni ezt a régiót, abból egy talpalatnyi földet sem egy másik országnak, bármely országnak, amely úgy gondolja, hogy kormányzati formája, az emberi jogokról, a szuverenitásról, a sajtószabadságról, a gyülekezési szabadságról alkotott nézetei valamiképpen jobbak annál, mint amit sokan képviselünk” – fogalmazott. A Reuters hírügynökség jelentésének végén megállapította, hogy Washington és Peking szembenállása szinte minden területen megmutatkozik, kezdve a kereskedelemtől, az emberi jogok helyzetén keresztül a kínai hadsereg tevékenységéig a vitatott Dél-kínai-tenger vízi útjain és másutt.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2020. augusztus 27. 18:08
A birodalmak sorában az USA leszálló, Kína felszálló ágon van.
röviden
2020. augusztus 27. 12:23
Epicentrumnak elég jelentős kiterjedésű.
nyúlgerinc
2020. augusztus 27. 12:06
"A védelmi tárca vezetője szerint Peking a hatalmának kiterjesztésére törekszik a világban." Ébresztő gyerekek, ébresztő, de azonnal...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!