Lavrov: A cseheknek komolyan magyarázkodniuk kell Konyev prágai szobrának eltávolítása miatt!

2020. május 15. 18:32

Az orosz külügyminiszter elutasította azt a vádat is, hogy orosz hackerek 2015-ben feltörték volna Merkel elektronikus levelezését.

2020. május 15. 18:32

Elutasította Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken azt a vádat, hogy orosz hackerek 2015-ben feltörték volna Angela Merkel német kancellár elektronikus levelezését.

Nincsenek konkrétumok

A Bundestagban váratlanul bejelentették, hogy a német szakszolgálatok megállapították: öt évvel ezelőtt hackertámadás történt Merkel kancellár levelezése ellen, és hogy mindezt az oroszok csinálták. Öt év telt el, és egyetlen konkrét tényt sem mutattak be nekünk” – mondta Lavrov az RBK hírportálnak. A Der Spiegel című német hírmagazin portálján május 8-án közölte, hogy Merkel képviselői irodájának levelezéséhez is hozzáfértek a szövetségi parlament (Bundestag) informatikai rendszere elleni 2015-ös támadás elkövetői, akik az orosz katonai hírszerzésnek dolgoztak.

A kancellár szerdai parlamenti felszólalásában kiemelte, hogy mindig is a német-orosz kapcsolatok javításáért dolgozott, de ezeket a törekvéseket visszavetik, a kölcsönös bizalmon alapuló együttműködést pedig hátráltatják az olyan „szörnyűséges” bűncselekmények, mint a Bundestag elleni hackertámadás, amelynek hátterében a német nyomozó hatóságok bizonyítékai alapján orosz állami szervek állnak.

A pénteki RBK-interjúban Lavrov szándékos félretájékoztatásról értekezve tett említést az ügyről. Azt hangoztatta, hogy a dezinformáció egységes megközelítést követel meg. Kitért a The New York Times és a Financial Times című lapok cikkeire, amelyek szerint Moszkva a valósnál alacsonyabb halálozási számokat közöl. Lavrov kizárta az ilyen manipuláció lehetőségét. Kijelentette, hogy a diplomáciai tárca nem kíván lépéseket tenni a két lap ellen, az ügy kivizsgálása a tömegtájékoztatási hatóság (Roszkomnadzor) hatáskörébe tartozik.

Konyev prágai szobrát helyre kell állítani!

Azt állította, hogy nem hallott olyan javaslatról, amelynek értelmében a két lap tudósítóinak akkreditációját vissza kellene vonni, ha a szerkesztőségük nem közöl cáfolatot Moszkva követelésének megfelelően. „Úgy vélem, hogy az információ hitelességével kapcsolatos problémák különleges figyelmet és megközelítést érdemelnek, amelynek átfogónak kell lennie” – mondta.

Sérelmezte, hogy Oroszországgal kapcsolatban a médiában a felelősség valószínűségét sugalmazzák az olyan ügyekkel kapcsolatban, mint Szergej Szkripal volt orosz hírszerző és a lánya elleni, 2018-ban Angliában megkísérelt mérgezéses merénylet, a maláj utasszállító 2014-ben, Délkelet-Ukrajna fölött történt lelövése és a katalóniai népszavazás manipulálása.

Kitért arra is, hogy prágai állítás szerint egy orosz diplomata ricint szállított Csehországba, amellyel cseh politikusokat mérgeztek volna meg. Lavrov hangsúlyozta, hogy Ivan Konyev szovjet marsallnak a Prága 6. kerületéből eltávolított szobrát helyre kell állítani a cseh félnek a kétoldalú baráti kapcsolatokról megkötött szerződésben vállalt kötelezettségeinek megfelelően. A dokumentum szerint a cseh félnek biztosítania kell a katonai temetőkhöz és emlékművekhez való hozzáférést.

Gyermetegnek minősítette azt a magyarázatot, miszerint a cseh kormánynak nincs köze a történtekhez, tekintettel arra, hogy a szobor a prágai 6. kerület és nem a cseh külügyminisztérium tulajdona. Hozzátette, hogy az emlékmű szerepel a cseh védelmi tárca nyilvántartásában.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szavaztam
2020. május 15. 21:03
'öt évvel ezelőtt hackertámadás történt Merkel kancellár levelezése ellen, és hogy mindezt az oroszok csinálták. Öt év telt el, és egyetlen konkrét tényt sem mutattak be nekünk' email nem biztonságos azt bárki le tudja követni...
I.E.D.
2020. május 15. 19:05
Hozassuk ide Budapestre! Tegyünk egy gesztust nagy barátunknak, Vlagyimir Vlagyimirovicsnak,akire mindig számíthatunk az Európa és a demokrácia ellen vívott küzdelmünkben !
3M..
2020. május 15. 18:41
Csehország arcon csapta fehér, keresztény testvérnépünket. Mi magyarok is tudni akarjuk a provokáció okát. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!