Választást tartanak Iránban

2020. február 21. 09:15

Az ország történetének tizenegyedik parlamenti választására kerül sor.

2020. február 21. 09:15

Megnyíltak a szavazóhelyiségek a közel-keleti országban, ahol 290 parlamenti képviselő megválasztására fog sor kerülni, egyre nagyobb politikai és gazdasági feszültségek közepette. A választási aktivitást visszavetheti, hogy a közelmúltban ketten estek áldozatul a koronavírusnak az országban. Ali Khamenei ajatollah részvételre szólította fel az irániakat, „ha fontosnak tartják a nemzeti érdeket”. Pénteken szintén megválasztásra kerül a Szakértők Tanácsának hét tagja is. Ennek a vallási testületnek a feladatai közé tartozik a legfelsőbb Vezető kinevezése.

Közel 58 millió ember jogosult a választásra, köztük 3 millióan első szavazók, azaz 18 évesek. Érdekes statisztika, hogy a 7000 jelölt közül 666 nő. A választás lebonyolítására 55 000 szavazóhelyiséget rendeztek be, kivétel nélkül mecsetekben. A síita államban ez lesz az első választás, mióta az USA kilépett az atomalkuból 2018-ban. Az Al-Jazeera idézett egy teheráni politikai elemzőt, aki szerint a „az emberek kijelölik az utat, hogy a Nyugat vagy Oroszország és Kína felé tájékozódjon az új kormány”. A nagy tét ellenére alacsonyabb részvétel várható, mint a 2016-os választáson, ahol meg kellett hosszabbítani a szavazási időt a magas aktivitás miatt. „Nem fogok szavazni, mert felesleges” – mondja egy fiatal iráni szintén al Al-Jazeerának.

A passzivitás oka az oldal szerint a romló gazdaság helyzet, amelyért a vezetés az amerikai szankciókat hibáztatja, ugyanakkor brutálisan elfojtotta a novemberi olajár emelkedés miatt kitört tüntetéseket. Az esélyekről szólva az közel-keleti angol nyelvű honlap megjegyzi: két nagy erő áll egymással szemben, a konzervatívok és a reformisták. Ennek ellenére a választás a konzervatív táboron belül dőlhet el, ahol szembekerültek egymással a 2015-ös atomalku támogatói, és ultrakonzervatív ellenzői.
A választás tisztaságát 200 000 megfigyelő biztosítja.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2020. február 21. 11:11
Sakk Matt ! (Perzsául = A király halott!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!