Még ebben a hónapban megindulnak a tárgyalások a spanyol és katalán kormány között

2020. február 06. 18:04

A párbeszéd új útjára van szükség és a megegyezést kell keresni – nyilatkozta a spanyol miniszterelnök.

2020. február 06. 18:04

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök sajnálatosnak nevezte az elmúlt évtizedet jellemző konfliktusokat és nézeteltéréseket, amelyekkel „senki sem nyert, viszont mindenki veszített”. A párbeszéd új útjára van szükség és a megegyezést kell keresni – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy véleménye szerint ez az út hosszú lesz és nem könnyű, a felektől pedig türelmet, elszántságot és nagylelkűséget követel.

Pedro Sánchez kifejtette: továbbra is az alkotmányba foglalt katalán autonómia fenntartása mellett áll, mert úgy véli, hogy ez forrasztja össze leginkább a katalánokat és képviseli legjobban a térség sokszínűségét. A spanyol miniszterelnök a megbeszélésen 44 pontos javaslatcsomagot adott át a katalán elnöknek, amely a politikai együttműködés mellett kitér szociálpolitikai intézkedésekre, közszolgáltatások javítására, valamint infrastruktúra-fejlesztésre is.

A találkozót követően Quim Torra kiemelte: a kormányközi kerekasztalnak foglalkoznia kell „a probléma gyökerét” jelentő kérdésekkel. Ide sorolta az önrendelkezési referendum megtartását, a bebörtönzött katalán függetlenségi politikusok szabadon engedését.

„Hamis ígéretek, hamis elvárások” helyett megoldást akarnak – jelentette ki, megjegyezve, hogy nincs vesztegetni való idő. Pedro Sánchez 2007 óta az első spanyol kormányfő, akit a katalán kormányzati palotában fogadott az autonóm tartomány vezetője. A rendőrség az esemény előtt órákkal lezárta a belvárosi épület környékét, így katalán a függetlenségpárti tüntetők az egyik szomszédos utcában gyülekezhettek, ahol kiabálva követelték a börtönbüntetésüket töltő szeparatista politikusok elengedését.

A két kormány közötti tárgyalások megkezdése feltétele volt annak, hogy egy hónapja a spanyol parlament szavazásán Pedro Sánchez miniszterelnökké választását lehetővé tegye tartózkodásával a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) párt, amely a katalán kormánykoalíció tagja. Pedro Sánchez kétnapos katalán látogatása során találkozik mások mellett Ada Colau barcelonai polgármesterrel, szakszervezeti és munkáltatói érdekképviseleti vezetőkkel is.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Coccothraustes
2020. február 06. 23:35
Hajrá katalánok!
turáni sólyom
2020. február 06. 20:06
A jövő a független Katalóniáé! Ezt csak folyamatos nyomással lehet elérni. Kompromisszumnak nincs helye. A nemzetek függetlenségi joga alapjog! Bármennyire is prüszkölnek tőle a libsik.
toef36
2020. február 06. 18:13
Katalónia nem lehet a spanyol elit zsákmánya! Önrendelkezési jogait vissza kell állítani... Ilyen egyszerű!
Akitlosz
2020. február 06. 18:09
Tárgyalások útján nem fog függetlenséget szerezni Katalónia, a spanyolok nem fogják hagyni. A fogolycseréről ugyan lehetne tárgyalni, csak nincsenek a katalánoknak spanyol foglyaik. Nem kicsit egyoldalú a felállás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!