Elnökjelölők: Tennessee előzné Iowát, mivel nála kevesebb a fehér

2020. február 19. 21:20

Mivel népessége jobban tükrözi egész Amerikáét, ezért azt javasolják Tennessee demokratái, hogy négy év múlva Iowa helyett náluk iduljon az elnökjelöltségért folyó kampánysorozat.

2020. február 19. 21:20


A Tennessee állambeli demokrata törvényhozók azt szeretnék, ha Iowa helyett náluk indulna a elnökjelöltségért folyó verseny, mondván, hogy változatosabb a választók eloszlása náluk, mint Iowában vagy a második „primary”-t  tartó New Hampshire-ben – írja a WMAL washingtoni rádió honlapja.

Tennessee jobban tükrözi egész Amerika választóinak eloszlását Jason Powell nashville-i demokrata politikus szerint. A tennessee-i demokraták egyik érve, hogy míg Iowa lakosságának 90 százaléka fehér, addig náluk csak 75 százalék, ami közelebb van az országos arányokhoz: az Egyesült Államok lakosságának ma 60 százaléka fehér. 

Közrejátszhat a ötlet bejelentésében, hogy az idei iowai caucuson napokba telt megállapítani a győztest, a csődöt mondott ugyanis a demokraták logisztikája.

Illetve fontos motiváció a tennessee-ieknek, hogy idén a szuperkeddre esik elnökjelölő kampánynapjuk, azaz arra a napra, amikor nagyon sok – bár évről évre változó számú – állam tart caucust. Idén ez március 3. lesz, s Tennessee mellett ekkor gyűlik Alabama, Arkansas, Kalifornia, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Észak-Karolina, Oklahoma, Texas, Utah, Vermont és Virginia is. Nyilvánvaló, hogy nagyobb figyelem fordulna Tennessee felé, ha nem sok állammal együtt tartana primary-t, hanem ő nyitná a szezont egyedül.

Ha Tennessee valóban átteszi elnökjelöltségi kampánynapját március 3-ról január 2-ra, akkor megelőzi az egész, tagállamról tagállamra utazó versenyt február elején, idén február 3-án indító Iowát, s az utána következő New Hampshire-t, Nevadát és Dél-Karolinát. 

Az ugyanakkor nem világos, miként vélekedik az ötletről a demokrata és a republikánus pártvezetés, valamint Tennessee republikánus többségű törvényhozása, ahol jelenleg senki nem támogatja az elképzelést. 

Korábban a megmérettetést kéretlenül előre hozó államok, mint 2008-ban Florida és Michigan, képviselőket vesztettek mindkét párt nemzeti jelölő gyűlésein. A primaryk időpontjának különböző taktikai megfontolások alapján való áthelyezése ugyanakkor bevett gyakorlat az Egyesült Államokban. 
 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BAJA
2020. február 25. 08:47
Azt mondták már, hogy csak a halott fehér ember a jó fehér ember?
scion
2020. február 20. 07:49
te jó ég ezek bőrszín alapján listáznak? ajvéééé!
JMoflicheque
2020. február 20. 07:34
Mint olvasható: fehér ember, nem jó ember!
flesh ripper
2020. február 20. 06:33
Micsoda baloldali rasszizmus, állandóan az emberek bőrszínét, nemét vizsgálni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!