Világszerte a karácsonyt ünneplik az ortodoxok

2020. január 07. 10:55

Oroszországban, Grúziában, Örményországban, Fehéroroszországban, Szerbiában, Egyiptomban, Etiópiában és Kazahsztánban csak január 6-án jött el a szenteste, az új évet pedig január 14-től számítják.

2020. január 07. 10:55

Világszerte több millió ortodox keresztény ünnepli a karácsonyt január 6-án és 7-én – írja a Euronews. A nyugati katolikusok ekkorra már három hete túl vannak az ünnepen, sőt már a szilveszteren is.

Oroszországban, Grúziában, Örményországban, Fehéroroszországban, Szerbiában, Egyiptomban, Etiópiában és Kazahsztánban csak január 6-án jött el a szenteste, az új évet pedig január 14-től számítják.

A különbség forrása az, hogy a nyugati és a keleti kereszténység más naptárat használ.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök és felsége a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban, a Kirill pátriárka által celebrált szertartáson vettek részt, míg Vlagyimir Putyin, orosz elnök, a szentpétervári Megdicsőülés székesegyházban megtartott istentiszteleten jelent meg.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2020. január 07. 15:29
Mostantól kezd korábban kelni a nap.
Kücsük
2020. január 07. 13:05
Nagyon jó, hogy ezen az oldalon ilyen hírek is megjelennek. Viszont nem szeretnék kukacoskodni, de legjobb tudomásom szerint az "ortodox"-ok nem egészen pontos kifejezés. Az orthodoxián belül ugyanis eltérés van abban, hogy az egyes autokefál részegyházak melyik naptárt használják. Például a görög vagy a konstantinápolyi egyház ugyanúgy december 25-n ünnepelték karácsonyt. Abban van egyetértés, hogy a húsvétot régi naptár szerint számolják. Látom, hogy felsorolt országok között nincsenek a görögök megemlítve, de pontosság biztosan nem árt. Ha már pontosság: az örmények vagy a koptok legjobb tudomásom szerint nem ortodoxok, hanem khalkedóni zsinatig ilyen-olyan oknál fogva lemorzsolódott egyházak. Továbbá nem tudok arról, hogy lenne pl. kazah autokefál egyház. Hiszen majdnem helyesen írja a cikk is: az egyháznak a függvénye a karácsony, dátuma nem pedig az országé - értelemszerűen egy orosz római katolikus is december 25-n fog ünnepelni. Kérem nézzenek utána, és ha igazam van, akkor belátásuk szerint módosítsanak. Elvégre a mandiner a keresztény újságírás zászlóshajója. Ha tévedtem, akkor elnézést.
3M..
2020. január 07. 11:28
A magyarországi gyárak nagy része még áll. Az ott dolgozó ukránság még otthon ünnepel. De hamarosan már itt lesznek és a multiknál megindulhat végre a termelés. Ennek a jókívánságnak nem biztos hogy mindegyikük örülni fog, de minden bizonnyal érteni fogják. Рождеством Христовым! https://www.youtube.com/watch?v=jwrYUkQwo6g&feature=emb_logo Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!