Boris Johnson nem állhat örökké az utunkba

2020. január 31. 15:41

A független Skócia mindig a Brit-szigetek és a brit identitás része lesz. De az európai identitásunkat elveszi a Brexit. Interjú.

2020. január 31. 15:41
Nicola Sturgeon

„– Skóciának ennek ellenére csak a Brexit marad?

– Most dühösek vagyunk, de biztosak vagyunk abban, hogy Skóciának van választása. És abban is, hogy – remélhetőleg a nem túl távoli jövőben – független államként az Európa szívébe vezető utat választjuk majd. Az egyik dolog, ami a Brexit során Írország példáján keresztül megmutatkozott az, hogy a kis országoknak is van hatalma, és ők is részesülnek a szolidaritásból. Ezért remélem, hogy nem sokáig maradunk az EU-családon kívül. 

– Vár ehhez támogatást az EU-tól? 

– Nem várom el, hogy az EU nyilvánosan támogassa a skót függetlenséget. Nem ez a feladata. Ez a skótok feladata, hogy eldöntsék, mit akarnak. De az eszmecserékből, amiket az európai intézményekkel folytatunk, úgy érzem, hogy várnak bennünket. Ehhez persze végig kell csinálni a felvételi folyamatot. De Európa égve hagyja nekünk a villanyt – a búcsúzó skót EP-képviselők ezt kérték. Erős szolidaritást mutatnak felénk. 

– A pártja nem akar eurót, de a királynőt megtartanák államfőnek. Mennyire európaiak önök valójában? 

– Az, hogy a királynőt szeretnénk államfőnek, nem megy szembe semmilyen európai előírással. Más EU-tagországok is monarchiák. Ami az eurót illeti: mások sem vezették be a közös valutát, például Svédország sem. Jean-Claude Juncker azt mondta, Brüsszel senkit sem fog az euró bevezetésére kötelezni. 

– De nincs így megosztottság a brit és a skót európaiság között? 

– Nem hiszem, hogy az emberek itt különböző identitásokkal küzdenének. Támogathatja valaki szenvedélyesen a függetlenséget, miközben egy szélesebb identitást is elismer. Személy szerint büszke és szenvedélyes európai vagyok, de számomra ez nem konfliktus, hanem a lényem része. A független Skócia mindig a Brit-szigetek és a brit identitás része lesz. De az európai identitásunkat elveszi a Brexit.” 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anonymtalan
2020. február 02. 10:53
"Kedves" Nikola Tokhal ( https://en.wikipedia.org/wiki/Sturgeon )! Legyetek függetlenek, de ne áltassátok a népet, hogy a Nagy és Jó EU mindjárt fel is vesz benneteket abban a pillanatban.
EMM195
2020. február 01. 18:39
Nem olyan nagy dicsőség elismerni, hogy semmik vagytok és függni kell mindig valakitől. Butatyúk.
Akitlosz
2020. január 31. 19:42
Az idióta Mandiner a pontosvesszőt sem fogadja el írásjelnek a hozzászólóktól. :-(
Akitlosz
2020. január 31. 19:40
míg közülünk mindössze csak százan is maradnak életben akkor sem, soha, semmilyen körülmények között nem vagyunk hajlandók az angolok uralma alá hajtani fejünket. Sem dicsőségért, sem gazdagságért, sem rangért nem harcolunk, csak az egyetlen dologért, egyedül a szabadságért, melyet egyetlen igaz ember sem adhat fel, csak élete árán. Skócia és a világ első függetlenségi nyilatkozata 1320.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!