A Charlie Hebdo elleni öt évvel ezelőtti terrortámadásra emlékeztek Franciaországban

2020. január 07. 16:57

2020. január 07. 16:57

Charlie Hebdo francia vicclap elleni öt évvel ezelőtti terrortámadásra emlékeztek kedden Franciaország fővárosában, Párizsban. A lövöldözésben tizenketten haltak meg. A lap, amely

Mohamed prófétából gúnyt űző karikatúráival haragította magára a muszlim közösséget,

a támadást követően a szólásszabadság jelképévé vált.

„Öt évvel korábban terrorista horror és antiszemita bűncselekmény érte a köztársaságot” – írta Emmanuel Macron francia elnök a Twitteren. Az államfő együttérzését fejezte ki a meggyilkoltak hozzátartozóival. „Sohasem felejtünk” – hangsúlyozta.

A keddi megemlékezés során a lap munkatársai néma csendben álltak a szerkesztőség egykori épülete előtt. A ceremónián Anne Hidalgo, Párizs polgármestere, valamint Christophe Castaner francia belügyminiszter és Francois Holland volt elnök is részt vett. A Charlie Hebdo a támadást követően elköltözött, biztonságát megerősítették. A lap munkatársai az elmúlt években is több halálos fenyegetést kaptak.

2015. január 7-én egy algériai testvérpár, Said és Cherif Kouachi gépfegyverekkel tört a lap szerkesztőségére, és lelőtt tizenegy embert. Menekülés közben egy rendőrrel is végeztek. Január 8-án a testvérpár egyik tettestársa, Amedy Coulibaly lelőtt egy rendőrnőt Párizs külvárosában, egy nappal később pedig egy kóser üzletben végzett négy vásárlóval. Ezen a két helyszínen is megemlékezést tartottak.

Mindhárom elkövetővel a rendőrök végeztek. Tizennégy feltételezett tettestársuk pere idén kezdődik meg. A vádlottak terrorizmus finanszírozása, terrorszervezetben való tagság és fegyverbirtoklás miatt állnak bíróság elé.

(MTI)

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2020. január 08. 22:31
De jó, hogy a fideszes férgek most a muszlim terroristákat szopják fel! Remélem megdöglötök egy terrorista által. Je Suis Charlie Hebdo!!!
fogas paduc
2020. január 08. 09:48
Napjainkban dívik a kereszténységet kritizálni ( megjegyzem, hogy én az ateizmusban hiszek.) Azt elfelejtik a kritizálók, hogy ezt a keresztény kultúrkörrel övezve tehetik meg. Egy iszlám kultúrkörnyezetben az iszlám ócsárolásáért fejvesztés szokott járni.
fogas paduc
2020. január 08. 09:46
Még néhány év, s a Franciaországban hatalomra kerülő iszlám kalifátus betiltatja a megemlékezést, illetve örömünnepnek nyilvánítja.
yes_we_can
2020. január 08. 01:34
Netán úgy tűnt,kezd feledésbe merülni? Bizonyos jelenkori események nemigen engedik elhalványulni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!