Catholic Herald: A nemzet, amely igent mond a gyermekekre

2019. december 14. 07:53

A Catholic Heraldnak adott interjút a magyar családtámogatási rendszerrel kapcsolatban Novák Katalin.

2019. december 14. 07:53

Az Orbán-kormány politikájának egyik legvitatottabb része, hogy ösztönzi a párok gyermekvállalását – olvasható a lapban. Azokban az időkben, amikor a fiatalok úgy döntenek, hogy a környezeti terhelés miatt inkább nem vállalnak gyermeket (Lásd Harry herceg és Meghan), a család- és ifjúságügyért felelős magyar államtitkár más utat választ és inkább támogatja az embereket, hogy annyi gyermekük legyen, amennyit szeretnének – írja a londoni hetilap.

A támogatás elemeit részletezve azt írják: azok a párok, akik kijelentik, hogy gyermeket akarnak jogosultak lesznek egy alapjáraton is jó kondíciókkal rendelkező kölcsönre, amit a harmadik gyerek érkezése után el is engednek. Továbbá egy négygyermekes nőnek nem kell jövedelemadót fizetni. Ezen kívül létrehoztak egy lakhatási támogatást a gyermekes családoknak és egy rendszert a megosztott szülői szabadságra a gyerek első három évében. 

A családtámogatási rendszer részét képezi az is, hogy támogatják a gyermekek óvodai tanítását és napi háromszori vagy négyszeri ingyenes étkezét. A szegényebb gyermekek számára minden nyáron egyhetes tábort szerveznek. Ez mind úgy hangzik, mint egy „feminista-szocialista Nirvana” vagy mint ha egy skandináv országról lenne szó – írja Melanie Mcdonagh. De ez Magyarország és mindezek ellenére a Guardian egyik újságírója úgy látja, hogy ez egy jobboldoali törekvés arra, hogy a nők otthon maradjanak. Egy svéd miniszter egyenesen kijelentette, hogy ez a fajta politika a '30-as évekre emlékezteti – emlékeztet a Catholic Herald szerkesztője.

Novák Katalin, a korábbi közgazdász és három gyermek édesanyja ezt nem így látja – teszi hozzá Mcdonagh. „Nem nevezném ösztönzőnek a politikánkat ezen a téren. Senkit nem akarunk rávenni semmire, mi csak lehetővé tesszük az embereknek, hogy annyi gyerekük lehessen amennyit szeretnének” – mondta el a lapnak az államtitkár hozzátéve, hogy a fialatok átlagosan 1-2 gyermeket vállalnának.

Ennek nyilvánvaló társadalmi előnyei lennének – összegzi a lap. Magyarország – mint általában az Európai Unió többi tagállama – nem képes demográfiailag reprodukálni önmagát, a magyar kormány pedig elutasítja a tömeges bevándorlást, amit olyan országok erőltetnek, mint például Németország.

Ezeknek a politikai döntéseknek más következményei is lettek, például csökkent az abortuszok száma” – teszi hozzá Novák Katalin. Az államtitkár szerint az Orbán-kormányt sokan kritizálják, de ezen a téren nehéz megérteni, hogy mi az ami nem tetszik.

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2019. december 14. 23:13
Van egy rendhagyó elméletem. A túlmozgásos beépített provó csak arra jó, hogy magára húzza az össztüzet, és ezzel megakadályozzon bármiféle, értelmesnek látszó beszélgetést. Az még nem teljesen egyértelmű, hogy az ostobák vagy csalafinták zsoldjában állhat-e? Mivel a többségük primitív posztkomcsinak, legújabban ordenáré módon katolikus ellenesnek álcázza magát, sanszos, hogy inkább az utóbbi. A csetelés alapszabálya, mindenki hazudik. Én is.
hozzászólás
2019. december 14. 22:11
A kérdésekre tudsz válaszolni? Nem olyan bonyolult a kérdés, sem a válasz.
Rugo
2019. december 14. 18:28
"hogy a fialatok átlagosan 1-2 gyermeket vállalnának" *** JAVÍTSÁTOK MÁR KI! hogy a fiatalok! átlagosan 2,1! gyermeket vállalnának
OberEnnsinnen
2019. december 14. 16:23
Dr. Spielmann, Halal Barbi, Keresztény családapa és hasonlók: a nyitott sliccűek, magyarul: a weinsteinek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!