Az Egyesült Királyság hatalmas dilemmákkal kerül szembe a skót függetlenséggel kapcsolatban

2019. december 03. 16:34

A következő parlamentnek súlyos alkotmányos dilemmákkal kell szembenéznie, nem csak a Brexit miatt, hanem a skót függetlenségről szóló második népszavazás miatt is.

2019. december 03. 16:34
Jack Sheldon

„A következő parlamentnek súlyos alkotmányos dilemmákkal kell szembenéznie, nem csak a Brexit miatt, hanem a skót függetlenségről szóló második népszavazás miatt is. Míg míg Európa és az Egyesült Királyság viszonyát részletesen tárgyalja a londoni média és a politikai pártok, addig a skót kérdés eddig csak a konzervatív véleményformálók részéről merült fel, partikuláris kérdésként. A kérdés iránti közömbösség ilyenmértéke kivételesnek tekinthető, tekintettel arra, hogy a skót kormány a következő évben függetlenségi népszavazást javasol, és ezen kötelezettségvállalások könnyedén súlyos problémákhoz vezethetnek a területi politikában, attól függően, hogy melyik brit párt kerül hatalomba.”

„Nem szabad alábecsülni a népszavazás [brit résztől történő - a szerk.] elutasításával járó jelentős kockázatokat. Ha egy skót kormányt nagy ígéretekkel megválasztanak 2021-es népszavazás megtartására, azonban ezt Westminster elutasítja, akkor az Egyesült Királyság területi politikájának súlyos válságát jelentheti. A népszavazás kérdése elkerülhetetlenül egy kalap alá esik a spanyolországi helyzettel, ahol az egymást követő spanyol kormányok elutasították a katalán függetlenségi népszavazást a katalán törvényhozás függetlenségét támogató többségének ellenére. A Johnson-kormánynak nagyon alaposan meg kellene gondolnia, vajon valóban ezt az utat akarja-e követni.”

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!