Ankara szerint terroristákat véd az EU

2019. október 14. 20:59

A török külügyminisztérium szerint az EU tagállamainak önkritikát kellene gyakorolniuk

2019. október 14. 20:59

A török külügyminisztérium hétfőn elítélte és teljes egészében visszautasította az európai uniós tagországoknak azt a nyilatkozatát, amely többek között az Északkelet-Szíriában zajló török hadművelet azonnali hatályú leállítására szólította fel Ankarát. Elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió az ügyben tanúsított hozzáállásával terroristákat „vesz védelmébe” – fogalmazott a tárca, hangsúlyozva, hogy Törökország terrorszervezetnek és nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekinti a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát, amely 480 kilométer hosszan ellenőrzi a határ szíriai oldalát, és amely ellen Ankara – többszöri figyelmeztetést követően – szerdán hadműveletet indított. A közleményben leszögezték: az YPG annak a Délkelet-Törökországban évtizedek óta szakadár fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspártnak (PKK) a szíriai ága, amelyet az unió is terrorszervezetnek nyilvánított.

Ankara és a törökbarát Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indította meg a Béke Forrása fedőnevű offenzívát Északkelet-Szíriában az YPG, valamint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet ellen. Törökország vállalta ugyanis, hogy átveszi a kurd fegyveres csoporttól a térségben raboskodó IÁ-tagok felügyeletét azon a területen, amelyet majd az ellenőrzése alá von. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt és egy biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését.

Ankara felszólította az érintett tagállamokat:

gyakoroljanak önkritikát

a jelenlegi helyzet kialakulásában fennálló felelősségüket illetően, tekintettel arra, hogy a dzsihadistákkal szemben vívott harc „leple alatt” egy másik terrorszervezet szakadár terveit szolgálták. A külügyi tárca kiemelte: az offenzíva megfelel az ENSZ jogos önvédelemre vonatkozó meghatározásának, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsa terrorizmus elleni harccal kapcsolatban hozott határozatainak.

Az uniós tagországok külügyminiszterei hétfői luxembourgi tanácsülésükön elfogadott zárónyilatkozatukban leszögezték: a török katonai akció veszélyezteti a régió stabilitását és biztonságát, megnehezíti az ENSZ által támogatott szíriai békefolyamat sikerét, valamint akadályozza a humanitárius segítségnyújtást, további szenvedést okozva ezzel a civil lakosságnak. Egyúttal kijelentették, hogy a katonai tevékenység jelentősen veszélyezteti az Iszlám Állam legyőzése érdekében eddig elért eredményeket, a terrorszervezet ugyanis továbbra is veszélyt jelent Törökország, a régió, valamint Európa biztonságára.

Az uniós külügyi tanácsülésen a szakminiszterek zárónyilatkozatot fogadtak el a Ciprus partjai mellett folytatott „​​​​​​​illegális” török próbafúrásokkal összefüggésben is. A török külügyminisztérium erre reagálva úgy fogalmazott: aggodalomra ad okot, hogy az EU a török cipriótákat semmibe véve ismét nem tett utalást rájuk. Hozzátették: az unió előítélettel áll hozzá a kérdéshez, ami nem egyeztethető össze a nemzetközi joggal. Ankara emiatt néhány területen komolyan felülvizsgálja együttműködését az Európai Unióval – jelezték.

Török-orosz egyeztetések

Ezzel párhuzamosan hétfő este telefonon beszélt egymással a török és az orosz védelmi miniszter, Hulusi Akar és Szergej Sojgu, valamint a török és az orosz vezérkari főnök, Yasar Güler és Valerij Geraszimov is. Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint Akar a telefon után azt mondta: a műveletek koordinációjáról, a megfelelő eredmény érdekében teendő lépésekről egyeztettek. A telefonbeszélgetésekre azt követően került sor, hogy az YPG-vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab ernyőszervezet vasárnap megállapodott a Moszkva által támogatott Damaszkusszal szíriai kormányerők telepítéséről a török határ mentén, hogy segítséget nyújtsanak a török offenzíva megállításához, valamint „​​​​​​​azoknak a területeknek a felszabadításában, ahová behatolt a török hadsereg a zsoldosaival együtt”.

Mindeközben az ankarai főügyészség a kormány lejáratásának gyanújával hétfőn nyomozást indított a legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) isztambuli képviselője, Sezgi Tanrikulu ellen. Tanrikulu október 12-én a következőket írta hivatalos Twitter-fiókján: „​​​​​​​a kormánynak tudnia kell, ez egy jogtalan, és a kurdok ellen vívott háború”. A képviselő aznap több nyilatkozatában is hasonlóképp fejezte ki magát.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2019. október 15. 00:37
Ha jól értem (bár lehet, hogy tévedek) Törökország ENSZ-tag, és nem rendeli alá magát az ENSZ-nek; Törökország NATO-tag, és nem rendeli alá magát a NATO-nak; az EU-t vádolja és Orbánnak hálálkodik. Tehát, ha jól értelmezem, Törökország jelen pillanatban lázad minden nemzetközi kötelezettsége ellen, még az oroszok ellen is. De Orbánnak hálás, hogy mellette áll. Nem lehet valakinek úgy igaza, hogy az égvilágon mindenkivel szembemegy. Persze lehet, hogy csak nem értem és nem látom át a helyzetet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!