A szíriai kormány elutasítja a párbeszédet a kurd milíciákkal

2019. október 10. 21:45

Faiszál al-Makdad külügyminiszter-helyettes szerint a kurdok szeparatista célkitűzései adtak ürügyet Törökországnak Szíria szuverenitásának megsértéséhez.

2019. október 10. 21:45

A szíriai kormány elutasítja a párbeszédet az amerikai támogatást élvező kurd milíciákkal – jelentette ki csütörtökön Faiszál al-Makdad külügyminiszter-helyettes.

A kurd fegyveres csoportok, amelyek ellen Törökország offenzívát indított Szíria északkeleti részében, Makdad szerint „hazaárulást követtek el”. Mint mondta, a kurdok szeparatista célkitűzései adtak ürügyet Törökországnak Szíria szuverenitásának megsértéséhez. Makdad elsősorban a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciára utalt, amelyet Washington az utóbbi években – Törökország folyamatos bírálata ellenére – kiképzett és modern fegyverekkel látott el az Iszlám Állam terrorszervezet ellen folytatott harcában. A YPG adja egyben gerincét a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd ernyőszervezetnek is.

Makdad szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya nem kezdhet tárgyalásokat a kurd vezetésű erőkkel, mert „ezek bűncselekményeket követtek el Szíria ellen, és hazaárulókká váltak”„Nem folytathatunk semmilyen párbeszédet vagy tárgyalást olyanokkal, akik külföldi erők markában vannak. (...) Washington ügynökei nem vethetik meg lábukat Szíria területén” – hangsúlyozta a diplomata.

Az AP amerikai hírügynökség szerdai jelentése szerint a kurd ernyőszervezet azzal a kéréssel fordult Oroszországhoz, Aszad szövetségeséhez: segítsen tető alá hozni tárgyalásokat a szíriai kormánnyal.

A kurd vezetés szerdai közleményében pozitívan reagált azokra a moszkvai felhívásokra, amelyek arra ösztönzik a kurdokat és a szír kormányt, hogy tárgyalások útján rendezzék nézeteltéréseiket. Az egyik kurd parancsnok azt a lehetőséget is felvetette, hogy átengednének bizonyos területeket a szíriai kormányerőknek.

A 2011 óta tartó szíriai polgárháborúban a kormányerők és az YPG sohasem harcoltak egymással, sőt bizonyos fokú együttműködés is jellemző volt viszonyukra, ugyanakkor Damaszkusz nem nézi jó szemmel a kurdok autonómiatörekvéseit. Korábban a rezsim azzal fenyegette meg a kurdokat, hogy katonai erőt vet be ellenük, ha nem engedik a központi hatalom visszaállítását területeik felett.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gingchantops
2019. október 12. 10:31
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
jóember
2019. október 11. 05:38
A kurd állam lehetősége nem fog lekerülni az asztalról mostmár sosem. A polgárháborúban katonailag, politikailag megerősödtek, maguk mögött érzik amerka támogatását. Ha meg nem is valósul belátható időn belül, az lgény egyre erősebb lesz. "A szellem kiszabadult a palackból" és azt már nem lehet vissza erőltetni. Egy feszültség góccal több lessz a térségben, a béke lehetősége meg egyre egyre távolabb kerül. A koszovóiaknak sikerült új államot alapítani, vajon nekik sikerül e?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!