Teherán: A külföldi jelenlét az öbölben a „bizonytalanság forrása” lenne

2019. augusztus 09. 19:10

Az USA nemzetközi tengeri misszió felállításán fáradozik, hogy biztosítsa a hajózást a Perzsa-öbölben.

2019. augusztus 09. 19:10

Bármiféle külföldi jelenlét a Perzsa(Arab)-öbölben a „bizonytalanság forrása” lenne Irán számára, Teherán pedig fellépne biztonsága megőrzése érdekében – írta pénteken Twitter-bejegyzésében Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter.

„A Perzsa-öböl létfontosságú, ezáltal nemzetbiztonsági prioritás Irán számára” – szögezte le az iráni külügyi tárca vezetője. „Ebből kiindulva bármiféle, külföldi jelenlét értelemszerűen a bizonytalanság forrása lenne (...). Irán pedig nem fog tétovázni biztonsága megóvása érdekében” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok jelenleg egy nemzetközi partnerekkel közös tengeri misszió felállításán fáradozik annak érdekében, hogy biztosítsák a szabad közlekedést a stratégiai hajózási útvonalon a növekvő feszültségek közepette Iránnal. Nagy-Britannia hétfőn közölte, hogy csatlakozik az amerikai kezdeményezéshez, miután Irán korábban lefoglalt egy brit zászló alatt hajózó tartályhajót a Hormuzi-szorosban.

A Hormuzi-szoros térségében hetek óta feszült a helyzet, több incidens történt kereskedelmi hajók ellen, és az iráni Forradalmi Gárda lefoglalt egy brit tartályhajót, amire válaszul London a szoroshoz irányított egy rombolót a brit zászló alatt közlekedő kereskedelmi hajók átkelésének biztosítására. A Perzsa(Arab)-öböl és az Ománi-öböl közötti tengerszoros kereskedelmi jelentőségét mutatja, hogy a globálisan forgalmazott nyersolaj 20 és a cseppfolyósított földgáz 25 százalékát szállítják át rajta a tartályhajók.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!