Megalakult az új ukrán parlament

2019. augusztus 29. 10:11

Zelenszkij is ott van az ünnepi nyitányon.

2019. augusztus 29. 10:11

A képviselők eskütételével megkezdte munkáját csütörtökön Kijevben a július 21-i választások nyomán létrejött új összetételű ukrán parlament, a Legfelsőbb Tanács (Verhovna Rada). Az ünnepi ülést Andrij Parubij, az előző parlament elnöke nyitotta meg, majd a képviselők meghallgatták az állami himnuszt.

Az eskü szövegét a hagyományok szerint a korelnök honatya, a 78 éves Julij Joffe, az Ellenzéki Platform - Életért képviselője olvasta fel, aki már a hatodik mandátumát tölti az ukrán parlamentben. A jelenlegi a 9. parlament az ország 1991-es függetlenné válása óta.

Az ünnepélyes ülésen jelen van Volodimir Zelenszkij államfő, Volodimir Hrojszman miniszterelnök, a kormány tagjai és magas rangú vendégek, köztük a korábbi ukrán elnökök Viktor Janukovics kivételével, a volt házelnökök, továbbá az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése, az Európai Parlament és az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének képviselői.

Az új parlament első ülésszaka technikai szünet után magyar idő szerint délben nyílik meg. A napirenden 27 téma szerepel, köztük az ideiglenes elnökség, a frakciók és parlamenti csoportok megalakítása. A képviselők meghallgatják a távozó házelnök beszámolóját, megválasztják az utódját és helyetteseit. Napirenden van továbbá a parlamenti bizottságok elosztása, az új kormány, a miniszterek, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője és az új államügyész kinevezése.

Ezenkívül a nyitóülésen Volodimir Zelenszkij államfő beszédet tart az ország bel- és külpolitikai helyzetéről.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kofferko
2019. augusztus 29. 21:51
Reggelig cirka 450 alkotmánymódosítást, illetv szavaznak meg. Vita nincs. Orbán sebességrekordja a múlté lesz.
lendvaiildiko
2019. augusztus 29. 17:19
A cikk címe: Megalakult az új ukrán parlament 2019. augusztus 29. 10:11 Zelenszkij is ott van az ünnepi nyitányon. Rendes dolog az Ukrán Állam elnökétől Vlagyimir Alekszandrovics Zelenszkijtől (Володимир Олександрович Зеленський-től), hogy elmegy..... Rohadt érdekfeszítő cím. Az lenne az igazi szenzáció, ha nem menne el Volodimir Olekszandrovics.....
turáni sólyom
2019. augusztus 29. 10:37
Mostantól ez az új ukrán parlament és az új kormány a zsidó Zelenszkij elnök vezetésével teszi tönkre Ukrajnát! Porosenkó(Waltzman) után újra egy idegent emeltek hatalomba... Megérdemlik az ukránok, ha ennyire hülyék!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!