Észak-koreai katona szökött át délre

2019. augusztus 01. 08:19

Kiderült: szerdán új rakétarendszert tesztelt Phenjan.

2019. augusztus 01. 08:19

Dél-Koreába szökött egy észak-koreai katona a Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezeten (DMZ) át - közölte csütörtökön a dél-koreai hadsereg egyesített vezérkara.  A katonát, akit szerda este észleltek hőérzékelő kamerák az Imdzsin folyónál, a dél-koreai hadsereg őrizetbe vette, ő pedig máris kifejezte szándékát, miszerint Dél-Koreában akar maradni.

Ugyancsak szerdán a dél-koreai hadsereg ismeretlen holttestre bukkant az Imdzsin folyóban, nem messze a DMZ-től. A dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője szerint a halott feltehetően észak-koreai civil. Hétfőn Dél-Korea három halászt engedett vissza Észak-Koreába, akik csónakkal szelték át a két országot elválasztó tengeri határt. Déli tisztségviselők nem zárták ki, hogy a három ember eredetileg át akart szökni, ám később a hazatérés mellett döntöttek.

Most nem voltak lövések

Minden évben észak-koreaiak százai próbálnak Dél-Koreába jutni, de csak kevesen próbálkoznak a DMZ-n keresztül, az itt található aknák, szögesdrótok és katonai őrposztok miatt. Legutóbb 2018 novemberében szökött át ezen az útvonalon egy észak-koreai katona, 2017-ben pedig egy másikra többször rálőttek a társai szökés közben; az ő sebeit később Dél-Koreában látták el.

A két ország vezetői tavaly szeptemberi phenjani csúcstalálkozójuk során határoztak a demilitarizált övezet aknamentesítéséről. Ugyanekkor No Kvang Csol észak-koreai és Szong Jong Mu dél-koreai védelmi miniszter átfogó katonai megállapodást írt alá a feszültségek csökkentéséről, valamint arról, hogy elejét vegyék a véletlen katonai incidenseknek.

Újfajta rakétát tesztelt Phenjan

Újfajta rakétarendszert tesztelt szerdán Észak-Korea, és ezúttal is – akárcsak a múlt heti rakétakísérlet esetében – Kim Dzson Un észak-koreai vezető felügyelete alatt – derül ki a KCNA phenjani állami hírügynökségben csütörtökre virradóra kiadott jelentéséből. 

Kim Dzsong Un felügyelte a kísérletet egy „új típusú, nagy kaliberű, többször bevethető, irányítható rakétarendszerrel”, és a teszt igazolta a rakéták harcászati és műszaki jellemzőit, továbbá csapásmérő képességüket. Az új rakétarendszert főszerephez jut a szárazföldi katonai hadműveletekben – írja a KCNA.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerda reggel adott hírt arról, hogy Észak-Korea két rakétát lőtt ki az északkeleti parton fekvő Vonszan közeléből. Mindkét rakéta mintegy 250 kilométert tett meg közel 30 kilométeres magasságban repülve. A fegyvereket mozgatható rakétaindító-állásról lőtték ki. Észak-Korea múlt csütörtökön is fellőtt két rövid hatótávolságú rakétát ugyanonnan, de azok a rakétát ezeknél nagyobb utat tettek meg és nagyobb magasságban.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2019. augusztus 01. 14:15
Nyilván akkor menekült át, amikor rájött, hogy egyedül maradt a korábban negyven fős családjából. Vagy csak átküldték egy különleges feladatra. Például, hogy derítse ki, hogy mi az a bécsi szelet.
Peter8811
2019. augusztus 01. 12:16
Az is lehet átdobták mint kémet. Grosvenor bácsit is átdobták de őt nem mint kémet, hanem mint szart a palánkon
Kegyes urunk Karolus
2019. augusztus 01. 08:55
Remélem árva gyerek volt a dezertőr.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!