Hadgyakorlatot tart Kína Tajvan partjainál

2019. július 29. 13:08

Nem ez az első eset idén, hogy feszültté válik a viszony Kína és Tajvan között.

2019. július 29. 13:08

A kínai tengeri biztonságért felelős hatóság lezárta a nagyjából Sanghajtól Hongkongig tartó kínai parti vizeket – írja a Der Standard. A tajpeji védelmi minisztérium közölte: figyelemmel kísérik a Tajvani-szorosban zajló eseményeket, a hadsereg pedig készen áll a sziget megvédésére. A szigetország egyébként májusban tartott hasonló gyakorlatot a térségben.

Nem ez az első eset idén, hogy feszültté válik a viszony Kína és Tajvan között. Peking áprilisban tartott nagyszabású hadgyakorlatot Tajvan körül, ebben hadihajók, bombázók és felderítőgépek is részt vettek. Egy hónappal korábban pedig az Egyesült Államok hadihajói úsztak be a stratégiailag kiemelten fontos Tajvani-szoros vizeire. 

Kína 1949, vagyis a népköztársaság megalapítása óta saját területeként tekint Tajvanra, ahová Csang Kaj-sek menekült maradék haderejével azután, hogy vereséget szenvedtek Mao Ce-tung kommunistáitól a kínai polgárháborúban. Peking azóta a szigetország elfoglalásával fenyegeti Tajpejt.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Esvány
2019. július 29. 17:26
Tarthatnának már egy orosz-kínai hadgyakorlatot a Bahamák környékén! Vagy Kuba körül...
Akiltosz
2019. július 29. 14:13
Kína Kína partjainál tartott hadgyakorlatot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!