Nincs megegyezés a szén-dioxid semlegesség ügyében

2019. június 21. 11:57

Nem született megállapodás a 2050-es európai uniós szén-dioxid-semlegességi célkitűzésről a brüsszeli EU-csúcson, diplomáciai források szerint az ok Csehország, Lengyelország és Magyarország vétója volt.

2019. június 21. 11:57

A sajtó arról írt az utóbbi napokban, hogy egyre nagyobb a valószínűsége a vállalás jóváhagyásának, az ülésen azonban nem sikerült egyhangú döntésre jutni. Egyes hírek szerint Észtország is a három visegrádi állam mellé állt az ügyben. A zárónyilatkozatba a célkitűzés csupán lábjegyzetként kerül be, amelyben ez áll: „A tagállamok nagy többsége vállalja, hogy eléri a klímasemlegességet 2050-re.”

Az eredeti szöveget állítólag jelentősen „felvizezték”, de Prága és Varsó még így sem volt hajlandó jóváhagyni a 2050-es céldátumnak semmilyen említését. Az elfogadott közös nyilatkozatban végül azt írták, hogy az EU eleget tesz a párizsi klímaegyezményben foglalt vállalásainak, a jelenlegi 2030-as uniós céloknak. Felkérték továbbá az Európai Bizottságot annak kidolgozására, hogy milyen feltételekkel, ösztönzőkkel lehetne előmozdítani az átállást a klímasemlegességre olyan módon, hogy az ne ártson a versenyképességnek, igazságos legyen, figyelembe vegye a tagállamok egyedi körülményeit, és tiszteletben tartsa a jogukat saját energiamixük elfogadására. Mint írták, még idén vissza fognak térni a kérdésre.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hangsúlyozta, hogy addig nem tudják jóváhagyni a 2050-es klímasemlegességi célt, amíg nincs egyezmény a kompenzációról annak érdekében, hogy a megfelelés ne jelentsen irreális terheket a szegényebb, főként közép- és kelet-európai tagországok számára. „Az energiaátállásnak igazságosnak és felelősségteljesnek kell lennie. Időt adtunk mindenkinek egy fair kompromisszum kidolgozására” – mondta. A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet ugyanakkor azt írta közleményében: „Angela Merkelnek és Emmanuel Macronnak nem sikerült meggyőznie Lengyelországot és másokat, elszúrták”. A témáról nagyjából három órán át tárgyaltak az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői.

(MTI)

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takita
2019. június 21. 19:50
Szerintem a meg nem szavazók jól taktikáztak. Ha ez egy fontos európai probléma, ne sajnáljon az EU anyagilag is beszállni azoknál, akiknek nem volt módja a Marsall segélyből egy teljesen új energia-rendszer teremteni. Orbán Viktor u.i. Nem azt mondta, hogy elutasítjuk a tervezetet, hanem, hogy nincs rá pénzünk! Biztos vagyok abban, hogy lesz rá támogatás. Ha a migránsokra vannak EU-milliárdok, bizonyosan erre is lesznek.Kell,hogy legyenek. S ezzel a románok, szlovákok, horvátok, szlovének is jól járnak majd, pedig most lelkesen csatlakoztak, holott tudták nekik sincs rá pénzük.(A szervilizmus a perfidária melegágya.)
Akitlosz
2019. június 21. 17:27
"Magyar, lengyel és cseh vétó miatt nincs megegyezés a karbonsemlegesség ügyében" Anglomán nyomorék, aki ezt írta. Ha nekem újságom lenne, azért a magyar nyelvtudást elvárnám az újságíróimtól.
silenceCZ
2019. június 21. 17:20
Az egyetlen gazdaságos környezetkímélő energia az atom. Egyáltalán miről beszélünk?
kzs2
2019. június 21. 16:36
30 ev arra jo, h. Mas oldja meg a jovo problemajat.... klimavaltozas valoban olyan radikalis lesz, ahogy azt prognosztizaljak, akkor fogyasztoi szokasokat kelle megvizsgalni. H. Meg az also osztalybeli angol is uj zelandi almat eszik v. Argentin szolot veszik.. v. H. Svedek termelik a legtobb szemetet az eu ban, mikozben szerencses foldrajzi adottsaguk mellett olcson tudnak olcso energiahoz jutni. Bar az is megerni par gondolatott h.a vizeromuvek, mennyi alattfajnak a vesztehez jarulnak hozza... V. H. Szemetegetese, mitol lesz ujrahasznositas? V. H. A faval futeni a hoeromuvek megujjulo energianak boiomassza szammit, de miert nem szamitjak bele a kornyezeti terhelesbe h. A fat is tobb 100 kilometerrol szallitjak be....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!