Véletlenül horogkereszttel díszített övtáskákat forgalmazott a lengyel Auchan

2019. április 02. 18:11

Pénzbüntetéssel sujthatják az áruházláncot.

2019. április 02. 18:11

Náci horogkereszttel díszített övtáskákat forgalmazott „hanyagságból” az Auchan Lengyelországban – ismerte el a francia áruházlánc szóvivője, Dorota Patejko ügyvéd kedden az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva.

„Valóban voltak a 2018-as kínálatunkban egy lengyel gyártótól származó táskák, de az áruházláncnak erről nem volt tudomása. Mulasztást követtünk el, nagyon sajnáljuk a kialakult helyzetet” – mondta Patejko. Hozzátette, hogy az áruházlánc jelenleg felülvizsgálja minden országban az üzleteit, hogy visszavonhassák az esetleg még raktáron lévő, kifogásolt termékeket. „Eddig egyetlen náci jelképpel ellátott táskát találtunk és vontunk vissza a polcokról” – mondta.

Az Auchant a Gazeta Krakowska című helyi lap egyik újságírója tájékoztatta, aki elmondta, hogy egy krakkói nő ilyen táskát vásárolt a dél-lengyelországi nagyváros egyik hipermarketében. „Csak egy idő után vettem észre, hogy a táska hátán a Wehrmacht német hadsereg sasa és egy náci horogkereszt van. Valósággal sokkot kaptam. Hetekig hordtam egy táskát náci jelképpel a tudtomon kívül! Elképzelhetetlen, hogy egy szupermarket ilyesmit áruljon Lengyelországban” – mondta a nő a lapnak.

A horogkereszt tiltott jelképnek minősül Lengyelországban. A tilalom megsértőjét büntetőjogi felelősségre vonják, és náci ideológia terjesztése miatt pénzbüntetéssel és két évig terjedő börtönnel sújthatják. A gyártót az AFP nem tudta elérni, az Auchan megtagadta nevének kiadását.

(MTI)

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. április 03. 20:35
Ja, véletlenül. A vörös csillag is véletlenül van a sörön mi?
Kandeláber
2019. április 03. 20:30
Azért találtak csak egyet a polcon, mert a többit gyorsan elkapkodták a vevők. :D
Csomorkany
2019. április 03. 16:20
Hú, egy ilyen nekem is kéne! Azt nem mondom, hogy hordanám, de mekkora kuriózum már!
Esvány
2019. április 03. 08:11
Már megint a kettős mérce! A Heineken bezzeg árulhat ötágú vörös csillaggal díszített sörösüveget, Vajnai Attila hordhat vöröscsillagos kitűzőt, Juncker avathat Marx szobrot. Legalább ne ilyen feltűnően csinálnátok, újkomcsi férgek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!