Phenjan újraépített egy olyan kilövőállást, amelynek a lebontását ígérte

2019. március 06. 06:54

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó szankciókra figyelmeztette Észak-Koreát.

2019. március 06. 06:54

Észak-Korea helyreállított egy olyan kilövőállást, melynek korábban a lebontását ígérte meg Donald Trump amerikai elnöknek – jelentette kedden a Yonhap dél-koreai hírügynökség és a 38 North nevű, koreai ügyekkel foglalkozó szakportál.

A Yonhap dél-koreai parlamenti képviselőkre hivatkozott, akiket kedden tájékoztatott a dél-koreai hírszerzés a legújabb észak-koreai fejleményekről. Elmondásuk szerint Észak-Korea új tetőt és bejáratot épített a Tongcsang-ri nevű rakétakilövő-állomáson. Jenny Town, a 38 North főszerkesztője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a birtokukba került műholdfelvételek azt mutatják, hogy a helyreállítási munkákat február 16. és március 2. között végezték el.

Bolton a hír megjelenése után sugárzott interjújában azt fejtegette, hogy a nemrégiben Hanoiban tartott amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó után Washington most azt figyeli, vajon Phenjan elkötelezte-e magát atomfegyver-programja és az ezzel kapcsolatos tevékenységek feladása iránt.    Amennyiben Észak-Korea nem hajlandó erre, az ellene hozott gazdasági szankciók érvényben maradnak, sőt, „e büntetőintézkedéseket kibővítjük” – fogalmazott az amerikai diplomata. Hozzátette, hogy ezt illetően Donald Trump elnök rendkívül egyértelműen fogalmazott Hanoiban.

Kedden egyébként az amerikai szenátusban kétpárti törvényjavaslatot nyújtottak be, amely szankciókat javasol bármely bank ellen, amely az észak-koreai kormányzattal áll üzleti kapcsolatban. A törvényjavaslatot Otto Warmbierről nevezték el, arról az amerikai diákról, akit Észak-Koreában bebörtönöztek, mert a szállodában ellopott egy észak-koreai zászlót, majd munkatáborba küldték, és két évvel ezelőtt kómában szállították vissza az Egyesült Államokba, ahol egy hét múltán meghalt.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!