Olaszország is csatlakozhat a kínai Új selyemút kezdeményezéshez

2019. március 06. 17:26

Hszi Csin-ping március 22-23-án látogat Olaszországba.

2019. március 06. 17:26

Olaszország tárgyalásokat folytat egy olyan szándéknyilatkozat aláírásáról, mely révén csatlakozhat a kínai Új selyemút kezdeményezéshez. A dokumentum aláírására március végén kerülhet sor, amikor Hszi Csin-ping kínai elnök Olaszországba látogat – közölte egy kormányzati tisztviselő szerdán. 

Az olasz gazdaságfejlesztési minisztérium államtitkára, Michele Geraci elmondta, hogy amennyiben Olaszország aláír egy ilyen megállapodást, akkor az csupán egy „kezdeti keretmegállapodás" lesz. Egy sajtótájékoztatón Geraci közölte, hogy Hszi Csin-ping március 22-23-án látogat Olaszországba. 

Geraci a Financial Times című brit üzleti napilapnak elmondta, hogy a tárgyalások még nem értek véget, de elképzelhető, hogy lezárulnak Hszi Csin-ping március végi látogatása előtt.

Az Egyesült Államok bírálja Olaszország csatlakozási szándékát. A Financial Times szerint az Egyesült Államok úgy látja, valószínűtlen, hogy ez a kezdeményezés segítene Olaszország gazdasági helyzetén, viszont jelentősen ronthatja az ország nemzetközi megítélését.

A Hszi Csin-ping által támogatott Új selyemút, hivatalos nevén Egy övezet – egy út kezdeményezés célja, hogy szárazföldi és vízi úton összekösse Kínát Közép- és Délkelet-Ázsiával, Európával, Afrikával, illetve a Közel-Kelettel. Az összeköttetést az egykori Selyemút vonalán létrejövő infrastruktúra révén tervezik megvalósítani. 

A kezdeményezés a kínai fél szerint a kereskedelem és beruházások növelése mellett a tudományos, oktatási és kulturális együttműködést is előmozdítaná.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!