Trump megfenyegette Ankarát, a törökök emlékeztettek

2019. január 14. 09:22

Az amerikai elnök szerint súlyos csapások érhetik a török gazdaságot, amennyiben megtámadják a kurdokat, Ankara válaszában a stratégiai partnerségre emlékeztette Donald Trumpot.

2019. január 14. 09:22

Donald Trump amerikai elnök gazdasága tönkretételével fenyegette meg Törökországot egy Twitter-bejegyzésben vasárnap este, ha a török hadsereg kurdokat támadna Szíriában az amerikai katonák kivonása közben. Az elnök ugyanakkor a kurdokat is intette: „ne provokálják Törökországot”.

Figyelmeztetés a kurdoknak

Mikroblog-bejegyzésben az amerikai elnök azt írta: „Oroszország, Irán és Szíria voltak a legnagyobb haszonélvezői az Egyesült Államok azon hosszú távú politikájának, amely a természetes ellenség, vagyis az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet szíriai hadállásainak felszámolását célozza. Nekünk is hasznunkra válik, de most itt az ideje, hogy hazahozzuk katonáinkat. Vessünk véget a soha véget nem érő háborúknak”.

Egy következő Twitter-bejegyzésben az elnök megjegyezte: az amerikai katonák régóta esedékes kivonása közben is harcolni fognak az Iszlám Állam ellen, több irányból támadva a terroristák hadállásait. Jutott a kurdoknak is Trump szavaiból: őket arra intette, hogy "ne provokálják Törökországot".

Ankara nem akar egyenlőségjelet a kurdok és az YPG közé

A török-amerikai stratégiai partnerségre vonatkozó várakozásainak adott hangot hétfőn Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő, aki szintén a Twitter-fiókján Trump bejegyzésére reagálva úgy fogalmazott: Törökország a stratégiai partnerséghez illő viselkedést vár az Egyesült Államoktól, és nem akarja, hogy kapcsolatukat „terrorpropaganda árnyékolja be”.

Kalin üzenetében ismét leszögezte: „végzetes hiba” azonosnak tekinteni a szíriai kurd népcsoportot és az YPG-t. Ankara Szíriában nem a kurdok, hanem terroristák ellen küzd – hangoztatta a szóvivő, hozzátéve, hogy Törökország megvédi a szíriaiakat, beleértve az ottani kurdokat is a terrorizmus minden fenyegetésétől. Terroristák nem lehetnek Washington szövetségesei – nyomatékosította Kalin, majd jelezte: Ankara folytatja a küzdelmet az YPG és az Iszlám Állam ellen is.

Fahrettin Altun, a török elnök kommunikációs igazgatója hétfőn reggel Twitter-üzenetben azt írta: a török állam nem ellensége, hanem pártfogója a kurdoknak. Törökországnak a kurdokkal „semmi gondja nincs”, „nekünk a PKK-val és annak szíriai ágával van dolgunk” – szögezte le a Délkelet-Törökországban évtizedek óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspártra utalva. Törökország eltökélten folytatja a terrorizmus elleni harcát – tette hozzá.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csender
2019. január 14. 09:32
Terrorista az, akit mi annak tartunk. A többiek partnerek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!