Brit vezérkari főnök: Oroszország nagyobb fenyegetés, mint az iszlám szélsőség

2018. november 24. 13:10

Oroszország sokkal nagyobb fenyegetést jelent Nagy-Britannia és szövetségesei biztonságára, mint a szélsőséges iszlám terrorszervezetek – mondta a brit hadsereg vezetője.

2018. november 24. 13:10

A brit hadsereg vezérkari főnöke, Mark Carleton-Smith szerint Oroszország „vitathatatlanul” sokkal nagyobb fenyegetést jelent Nagy-Britannia és szövetségesei biztonságára, mint a szélsőséges iszlám terrorszervezetek, köztük az al-Kaida és az Iszlám Állam.

A tábornok, aki június óta áll a brit hadsereg élén, a The Daily Telegraph című konzervatív napilapnak adott, szombaton ismertetett interjúban kijelentette: Oroszország már megmutatta, hogy kész katonai erőt bevetni nemzeti érdekeinek érvényesítésére. A vezérkari főnök szerint Moszkva módszeresen törekszik a Nyugat sérülékenységeinek felkutatására és kihasználására, különösen az olyan nem hagyományos területeken, mint a kibertér, a világűr, vagy a tengeralatti hadviselés.

Ebben a helyzetben nincs helye az elbizakodottságnak, és az orosz fenyegetést nem szabad ellenállás nélkül szemlélni. Az Oroszországgal szembeni legfontosabb hagyományos katonai válaszmechanizmus a NATO képességeinek és összetartásának megőrzése - fogalmazott a brit vezérkari főnök.

A tábornok, aki korábban a brit hadsereg különleges feladatokra kiképzett kommandós egységeinek műveleti igazgatója volt, kijelentette: az iszlamista terrorfenyegetés fizikai megnyilvánulásának lehetőségeit mára leszűkítette az Iszlám Állam dzsihadista terrorcsoport „úgynevezett kalifátusának” földrajzi értelemben vett teljes felszámolása. Nagy-Britanniának és szövetségeseinek ezután Oroszországra kell összpontosítaniuk figyelmüket, különösen az angliai Salisbury városában Novicsok idegméreg-hatóanyaggal elkövetett merényletkísérlet után.

E támadás célpontja Szergej Szkripal, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese volt, aki a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott. A volt kettős ügynököt és lányát, Julija Szkripalt, aki szintén súlyos mérgezést szenvedett, hetekig válságos állapotban kezelték Salisbury kórházában, de felépültek, és jelenleg ismeretlen helyen tartózkodnak. A londoni kormány állítása szerint a merényletkísérletet az orosz katonai hírszerzés két ügynöke követte el, Moszkva azonban tagadja, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz.

A brit vezérkari főnök a szombaton közölt interjúban megkérdőjelezte az európai szintű külön védelmi kapacitás kiépítésének szükségességét.

Mark Carleton-Smith tábornok az Emmanuel Macron francia elnök által előterjesztett elképzelésről kijelentette: nem támogatna semmiféle olyan kezdeményezést, amely kikezdené a NATO katonai hatékonyságát. A NATO az európai biztonság letéteményese, rendkívül sikeres szövetség, és „ha valami sikeres, azt tapasztalataim szerint erősíteni kell” – mondta a brit hadsereg vezetője.

(MTI)

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
linkeloe
2018. november 25. 19:21
Az orosz hadsereg is csak vegyi fegyvereket keresett Kelet-Ukrajnában........
acsko
2018. november 25. 14:58
Oroszország gazdasága alig termel annyit mint Kalifornia állam, kb. NY állammal van pariban, a népessége rohamosan csökken, rossz egészségi állapotban van, technológiai innováció nem jellemzi (részben a hadiparát igen), lényegében az energiahordozókból él, amint ezek ára csökken, térdre van kényszerítve. Nem állítom a mai orosz vezetésről, hogy kedves, jó szándékú emberek, de nem látom be, hogy miért Oroszország lenne a legnagyobb fenyegetés a UK biztonságára. A kémmeccsek tényleg neccesek, de iszlám terrortámadásnak minden józan ember szerint - és ehhez nem kell szakértőnek lenni - messze nagyobb az esélye, messze több embert érint messze nagyobb a társadalmi hatása, mint egy mérgezéses támadásnak. Plusz no-go zónák, a börtönben kiképzett terroristák stb.
flesh ripper
2018. november 25. 13:27
Inkább orosz, mint a muszlim, arab. Persze: inkább önálló, szuverén, keresztény, európai (europid) nemzetállamok! Igen: Szuverén, erős, prosperáló, büszke, keresztény Magyarország!
56október
2018. november 25. 12:14
Tévedsz kisöreg, alighanem hiányoztál a geopolitika-órákról. Önmagában nézve MINDKETTŐ egyforma fenyegetés - csakhogy a muszlimok vannak a spájzban, nem az oroszok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!