Nem kérnek a bajorok a baloldalból, de Seehofer sem lehet nyugodt

2018. augusztus 04. 16:46

Veszélyben Horst Seehofer többsége, történelmi mélyponton a szocdemek, erősödő AfD és Zöldek: nagy felfordulást okozhat az őszi bajor tartományi választás.

2018. augusztus 04. 16:46

Jó két hónappal a bajorországi tartományi választások előtt nem lehetnek nyugodtak a nagy pártok a legnagyobb és második legnépesebb német tartományban – erre utalnak legalábbis a Campo-Data közvéleménykutató-intézet mérései, melyeket a The European ismertetett.

A legfájóbb veszteséget a csak Bajorországban induló, és szövetségi szinten a Merkel-féle CDU-val mindig koalícióra lépő Keresztényszociális Unió (CSU) könyvelhette el: a 2013-as tartományi választásokon a párt 47,7 százalékot ért el, ezzel pedig a CSU abszolút többséget szerzett a 180 fős bajor törvényhozásban. Ezzel szemben a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint Horst Seehofer pártja már csak 40 százalékon áll – ezzel a CSU még mindig magasan a legerősebb párt, ugyanakkor az abszolút többséghez ezen érték már aligha lenne elég, így a párt koalícióra kényszerülne.

Koalíciós partnerként a szövetségi szinten nem túl erős, de Bajorországban stabilan a bejutási küszöb fölött álló Szabad Választók (FW) merülhet fel – ők 7 százalékot kaphatnak. Mellettük újra visszajuthatnak a szabad demokraták a bajor törvényhozásba: 2013-ban 3,3 százalékkal estek ki, most az 5 százalékos küszöbön ingadoznak.

Nem örülhetnek a szociáldemokraták sem: 2013-ban még 20,6 százalékot sikerült összeszedniük a hagyományosan konzervatív tartományban, de most már csak a negyedik helyen állnak, 11 százalékkal.

Ennek oka a folyamatosan erősödő, baloldali Zöldek lehetnek, akik 15 százalékukkal már a második helyen állnak – míg öt éve még csak 8,6 százalékot kaptak.

Seehofer ugyanakkor a leginkább a bevándorlásellenes jobboldali AfD-től tarthat, akik 2013-ban még nem is indultak Bajorországban, de már harmadik legerősebbekként, 14 százalékra mérik őket.

A radikális baloldali Linke esélyei csekélyek a tartományban, ők 3 százalékot kapnának. 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illiberator
2018. augusztus 04. 21:09
Véget kéne vetni a jobboldal és baloldal összeborulásának, azaz a "nagykoaliciónak". Az Afd-vel kell szövetségre lépni, és sürgősen abbahagyni a "szélsőjobbos" bélyegzést. Addig míg nem késő, azaz most.
Greffiti
2018. augusztus 04. 17:47
Mit töketlenkedtek?????? A CSU fogjon össze koalába az Afd-vel (mint az osztrákoknál) és kész a nagy többség! Az szdsz meg a zöldek halál a bajorokra.
Apáczai
2018. augusztus 04. 17:13
Az AfD természetes szövetségese lehet a kereszténydemokratáknak Bajorországban a hazaáruló szociálfasizmus ellenében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!