Akár a börtönből is regisztrálhatják Lulát a brazil elnökválasztásra

2018. augusztus 15. 18:15

Ha elindulhatna a brazil elnökválasztáson a korrupció miatt 12 évre ítélt baloldali jelölt, minden bizonnyal magasan megnyerné a voksolást: Luiz Inácio Lula da Silva indításához továbbra is ragaszkodik a brazil Munkáspárt.

2018. augusztus 15. 18:15

Akár a börtönből is regisztrálhatják jelöltként Luiz Inacio Lula da Silvát az októberi brazil elnökválasztásra – írja a Reuters. A baloldali jelöltet korábban még korrupciós vádakkal 12 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Lula pártja, a Munkáspárt (PT) vezető káderei Brazíliavárosban szerveznek tüntetést a jelölt névjegyzékbe vételéért a választási szervek előtt, csupán pár órával a jelöltállítás lezárásának vége előtt.

A volt elnök egyébként még börtönből is magasan vezeti a közvélemény-kutatásokat, és amennyiben elindulhatna, jó eséllyel győzhetne is októberben. Az indulás ugyanakkor közel sem biztos: hiába ő ugyanis a Munkáspárt hivatalos jelöltje a választásra, a brazil választási bíróság minden bizonnyal meg fogja akadályozni az indulást, miután a brazil törvények szerint azon jelöltek sem indulhatnak, akiknek bírósági ítélete ellen fellebbeztek.

A PT ugyanakkor minden jogorvoslati lehetőséget ki fog használni, hogy Lula választási regiszterbe vétele mellett kardoskodjon, és megakadályozza az indítása elleni kedvezőtlen döntéseket. 

A politikus, aki április óta van börtönben, 2003 és 2011 között két ciklust kormányzott végig Brazíliában, és népszerűsége a virágzó gazdasági helyzet és a szegénység elleni programjai miatt rekordmagas, 87 százalékos volt 2011-es visszavonulásakor. Támogatottsága csak akkor esett vissza, mikor 2016-ban a sorozatos korrupciós botrányok miatt pártja kiszorult a hatalomból, és a PT Lula által kijelölt utódját leváltották, miután az nem tartotta magát a költségvetési szabályokhoz. 

Ennek ellenére a brazilok egyharmada szavazna Lulára, amennyiben indulása lehetséges volna: ezen érték majdnem kétszer annyi, mint a második helyezett jobboldali jelölté, Jair Bolsonaroé.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mo ching
2018. augusztus 15. 19:33
Egyszer a 80-as években találtak egy vashegyet Brazíliában, aztán valami titkolt ügyletben el lett engedve az államadósságuk. Később a baloldali kormányok visszaszerezték a brazil olaj vállalat tulajdonjogát. Aztán Lula utódját, Dilma Russefet sikerült kipenderíteni a hatalomból, és helyére ültetni egy komprádort. És az állami olaj ismét külföldi kezekbe került.
brekker
2018. augusztus 15. 18:59
A végén mindig a folyó fizetési mérleg hiány az, ami dönt. Ez az, amit valahogyan Matolcsyék (progresszívül: Eltolcsyék) valahogyan, sohanem látottan, masszívan pozitívba kormányoztak. Ezért, és a devizahitelek kivezetése miatt van az, hogy emberöltők óta először viszonylag nyugodtan szemlélhetjük az ilyen Dél-amerikai fejleményeket.
kisgul
2018. augusztus 15. 18:43
Romániába azért lobbiznak , hogy ne indulhasson bűntetett előéletű politikus, Brazíliában meg azért ,hogy, egy elítélt lehessen az elnök!
brekker
2018. augusztus 15. 18:39
Közben Vakmajom a saját doktriner farkába harap. "Argentína visszatér a józan észhez, hosszú-hosszú évtizedek romboló populizmusa és unortodoxiája után először van racionális, mérsékelt politikát folytató kormánya." http://alapblog.hu/vakmajom-358/ "Sokáig, évekig tűr, tűr, tűr a piac – aztán hirtelen egy hét alatt benyújtja a számlát sok év felelőtlenségéért, a politikusok/döntéshozók meg lassan kapcsolnak, nem akarják egyből megfizetni a piac által követelt árat. Ami egyre magasabb." http://alapblog.hu/argentin-bizalmi-valsag/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!