Koreai atommentesítés: összefog az USA, Japán és Dél-Korea

2018. július 08. 10:57

Közösen szeretne nyomást gyakorolni Észak-Koreára az Amerikai Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea – közölték a külügyminiszterek vasárnap.

2018. július 08. 10:57

Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea külügyminiszterei vasárnap Tokióban megegyeztek arról, hogy szorosabbra fűzik kapcsolataikat, és mindaddig nyomást gyakorolnak Észak-Koreára, míg meg nem valósul a nukleáris leszerelés. A tokiói látogatáson tartózkodó Mike Pompeo amerikai, Kono Taro japán és Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter hangsúlyozta: mindaddig fenn kell tartani az amerikai gazdasági szankciókat, amíg Phenjan nem tesz kézzelfogható lépéseket az atommentesítés irányába.

„Megerősítettük megingathatatlan elkötelezettségünket háromoldalú együttműködésünk szorosabbra fűzésére annak érdekében, hogy elérjük, Észak-Korea teljesen, ellenőrizhetően és visszafordíthatatlanul leszerelje nukleáris fegyvereit és rakétáit” – mondta a közös megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón a japán diplomácia vezetője.

Az amerikai külügyminiszter vasárnap tájékoztatta ázsiai kollégáit arról, hogy mit sikerült elérni Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető június 12-i szingapúri csúcstalálkozója óta, amelyen Kim ígéretet tett arra, hogy a Koreai-félsziget atommentesítése érdekében fog dolgozni. Trump hosszú távú biztonsági garanciákat és az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok felfüggesztését helyezte kilátásba az észak-koreai nukleáris arzenál felszámolásáért cserében.

Pompeo pénteken és szombaton Phenjanban tárgyalt. Az amerikai külügyminiszter gyümölcsözőnek nevezte a megbeszéléseket, amelyek – mint mondta – a jóhiszeműség jegyében zajlottak. Pompeo Kim Jong Csollal, az észak-koreai állampárt központi bizottságának alelnökével egyeztetett. Észak-Korea értékelése szerint az amerikai delegáció phenjani tárgyalásai „sajnálatos” kimenetelűek voltak, és a találkozókon Washington egyoldalúan, „banditajellegű” követelésekkel próbálta rákényszeríteni Észak-Koreát arra, hogy feladja atomprogramját, ami miatt „meginoghat az atomfegyver-mentesítést illetően eddig szilárdan vallott” eltökéltségük.

Az amerikai külügyminiszter visszautasította Phenjan vádjait. „Ha banditajellegű követelésekről beszélünk, akkor a világ egy bandita, mert az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag döntött arról, hogy mit kell elérni” – szögezte le Pompeo.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hunyadi Mátyás
2018. július 08. 18:14
Ennek a címnek nincs értelme. 50+ éve fognak össze, úgy, hogy annál nem lehet jobban összefogni.
Spiler
2018. július 08. 12:28
Az egyetlen ország amelyik bebizonyította hogy civilekre hajlandó atomot dobni, teli szájjal itt nyomja a szar dumát, a megszállt országgal kézen fogva, akinek a civiljeit
3M..
2018. július 08. 11:41
Trump nem veszik komolyan a szingapúri szellemiségben megfogant megállapodásokat. Az atomfegyver mentesítés nem lehet kizárólag egyoldalú. Nem várhat ez az Usa olyat, amit ő maga sem tenne meg. Koreának és Amerikának a kölcsönösség jegyében azonos szinten kell eleget tennie az atomfegyver mentesítésben. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!