Jobbra tolódhat a Spanyol Néppárt az új elnök alatt

2018. július 23. 13:28

Hazafibb, katolikusabb és kapitalistább lehet a Spanyol Néppárt új irányvonala a frissen megválasztott pártelnöknek, Pablo Casadónak köszönhetően az elemzők szerint.

2018. július 23. 13:28

Jobboldali fordulatot jelenthet a Spanyol Néppártban Pablo Casado megválasztása pártelnöknek – írja Nick Ottens, az Atlantic Sentinel elemzője annak kapcsán, hogy lemonndot az azt vezető korábbi miniszterelnök, Mariano Rajoy, s megválasztották a helyére a 37 éves Casadót, aki a Rajoy miniszterelnök-helyettesét, Soraya Sáenz de Santamaríát győzte le az utolsó szavazáson.

A Néppártot 14 éven át vezető Mariano Rajoy június elején mondott le az elnökségről, négy nappal azután, hogy a spanyol parlament megvonta a bizalmat kormányától. A bizalmatlansági indítványt a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) kezdeményezte, miután a bíróság első fokon ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is. A PP fellebbezett a döntés ellen, amely 245 ezer euró (77,9 millió forint) pénzbüntetést szabott ki rá.

A pártelnök-választás első fordulójában a voksok 37 százalékát szerezte meg a pártelit tapasztalt jelöltje, Soraya Sáenz de Santamaría, Pablo Casado, a PP kommunikációért felelős főtitkár-helyettese pedig 34 százalékos támogatottsággal második lett. A július 20-21-én tartott második fordulóban azonban Casado győzedelemeskedett. 

Jelenleg a közvélemény-kutatások szerint a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) 25-27 százalékon át, őt követi a Néppárt és az úgyszintén középjobb Ciudadanos (Állampolgárok), 20-25 százalékos támogatottsággal.

Pablo Casado több ügyben is keményebb politikát képvisel, mint Rajoy. Mint Nick Ottens írja, Casado elutasítja a párbeszédet a katalán szeparatistákkal, törvényen kívül helyezné a függetlenségi pártokat, második fordulót vezetne be a parlamenti választásokon vagy több parlamenti helyet adna a győztes pártnak, adót csökkentene, nem legalizálná az eutanáziát, korlátozná az abortuszhoz való jogot és határozottan támogatná a hagyományos családot, valamint küzdene a gender-ideológia ellen. Casado felvetette a Schengen-övezet megszüntetésének lehetőségét, miután egy német bíróság csak sikkasztás miatt akarta kiadatni a spanyol kormánynak Carles Puigdemont katalán függetlenségi vezetőt.

A jobboldali El Mundo spanyol napilap szerint, ami korábban Sáenz mellett állt ki, Casado győzelme lehetőség a Néppárt számára, hogy túllépjen Rajoyék örökségén. A baloldali El País szerzője úgy látja, vége a Rayoj-Sáenz féle menedzseri szemléletnek a Néppártban, Casado kapitalistább, katolikusabb és hazafibb irányvonalat képvisel.

Casado közel áll José Maria Aznar volt spanyol kormányfőhöz, és liberál-konzervatívnak nevezi magát.

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2018. július 23. 15:36
Úgy tűnik, a spanyol konzervatívok olyan útra tévedtek, amit sem követni nem lehet sokáig, de semerre sem lehet elhagyni. Most jönnek rá, hogy akár a jobb kezükön harapják az ujjukat, akár a balon, mindenképpen fáj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!