Francia szélsőjobboldaliak terveztek merényleteket muszlimok ellen

2018. június 25. 11:37

Az Action des Forces Opérationelles névre hallgató csoport tíz tagját vették őrizetbe a terrorelhárítók. Radikális imámokra, börtönből szabaduló iszlamistákra, kendőt viselő muzulmán nőkre akartak az utcán támadni.

2018. június 25. 11:37

Muszlim célpontok ellen tervezett merényleteket egy szélsőséges csoport Franciaországban, a csoport tíz tagját őrizetbe vették a terrorelhárítók. A rendőrségi tájékoztatás szerint a belső elhárítás egyszerre csapott le a gyanúsítottakra országszerte, két embert Korzikán, a többieket a párizsi régióban, valamint az ország nyugati részén vették őrizetbe vasárnap. 

 A titkosszolgálatok által hetek óta megfigyelt Action des Forces Opérationelles (AFO – Hadműveleti erők akciója) nevű szélsőjobboldali csoportot egy visszavonult rendőr vezette, s tagjai közül többen korábban a fegyveres erőknél dolgoztak. 

A nyomozók szerint a csoport célpontjai egyelőre nem voltak pontosan meghatározottak, a radikális iszlamizmussal kapcsolatba hozható embereket akartak megtámadni. Az LCI francia hírtelevízió úgy értesült, hogy radikális imámokra, börtönből szabaduló iszlamista elítéltekre, valamint kendőt viselő muzulmán nőkre akartak véletlenszerűen az utcán támadni. A titkosszolgálati lehallgatások arra világítottak rá, hogy a csoport tagjai fegyvereket is beszereztek már. 

Gérard Collomb belügyminiszter a Twitteren gratulált a titkosszolgálatoknak, amelyek „a mindennapokban vigyáznak a franciák biztonságára minden erőszakos cselekménnyel szemben, bárhonnan is érkezzen az".   A 2015-ös iszlamista merényletsorozatok óta a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege ritkán foglalkozik a szélsőjobboldali mozgalmak merényletterveinek kivizsgálásával, miután az utóbbi években a terrorfenyegetettség elsősorban az iszlamista radikalizmushoz volt köthető Franciaországban. 

A titkosszolgálatok azonban az utóbbi időkben arra hívták fel a figyelmet, hogy az iszlamista terrorfenyegetettség és a Franciaország iszlamizálódása miatti félelmek miatt a korábban egymással versengő szélsőséges csoportok összefogtak a szélsőjobboldalon. A hatóságok szerint azonban az „operációs képességeik korlátozottnak tűnnek", miután továbbra sem egységesek. Két évvel ezelőtt Patrick Calvar, a belső elhárítás akkori vezetője arra figyelmeztetett, hogy konfliktusra lehet számítani „a szélsőjobboldali mozgalmak és nem az iszlamisták, hanem a muzulmán közösség között".

(MTI)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Világpanoráma
2018. június 25. 17:37
Az EU reagál Nicolás Maduro Venezuela elnöke vitatott újraválasztására: https://vilagpanorama.hu/2018/06/25/az-eu-uj-szankciokat-vetett-ki-venezuelaval-szemben/
Anonymtalan
2018. június 25. 14:57
Az nagyon szép és jó és helyes is, de az általuk célszemélyeknek tituláltakat is tessék ezzel a hatékonysággal most elővenni. Ja és ha nem elimináljátok az összes iszlám radikális imámot terroristát és illegális bevándorlót, a jövőben nem fogtok tudni minden ilyen csoportot időben lekapcsolni. Valószínűleg azért mert a csoportok vezetőségeibe a titkosszolgálat emberei lesznek és nem beépült/beépített emberként, hanem mert tele lesz a tökük a töketlen törvényekkel és az eskű a hazavédelmére szól.
brabant89
2018. június 25. 14:04
Gyakorlatilag ilyen volt nálunk a debreceni cigánygyilkos kommandó is. Sokallták a cigányok által elkövetett erőszakos bűncselekményeket, és úgy gondolták, a kezükbe veszik az igazságszolgáltatást. (Más kérdés, hogy ártatlan cigányokat lőttek le.) Nem meglepő, hogy a szélsőjobb Franciaországban is a kezébe akarta venni az ügy megoldását. Pár éve nálunk nagyon erős volt a "cigánybűnözés" médiavisszhangja, mostanában egyáltalán nem hallani róla. Megszűnt a "cigánybűnözés"? Vagy inkább csak a média hallgat róla?
kicsiaborsde
2018. június 25. 13:38
Vajon mit érezhet azon titkosszolga, akinek a saját volt rednôrkollégáit kell megfigyelnie, róluk jelentést készítenie, azért amit megteszik azt, amit a politikának, a titkosszolgálatoknak és a katonaságnak kellene megtennie? Azt, hiszem, hogy a választ mindenki tudja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!