A spanyol konzervatív Néppárt július végén választ új elnököt

2018. június 11. 16:19

Új elnököt választ a spanyol konzervatív Néppárt júliusi rendkívüli tisztújító kongresszusán, miután Mariano Rajoy volt miniszterelnök távozott a pártelnöki székből.

2018. június 11. 16:19

A spanyol konzervatív Néppárt (PP) július 20-án és 21-én tartja rendkívüli tisztújító kongresszusát, amelyen új elnököt választ – jelentette be Mariano Rajoy távozó pártelnök hétfőn Madridban. A politikus hangsúlyozta: nem akar befolyással lenni a választásra, nem jelöl ki utódjául senkit.

Az utolsó döntésem az volt, hogy távozom, azért nem kell több döntést hoznom a Néppárt jövőjéről” – fogalmazott Mariano Rajoy, aki szerint a Néppártnak szeptemberre tökéletesen szervezettnek és egységesebbnek kell lennie mint most. Arról is beszélt, hogy az új, szocialista kormány nem a spanyolok akaratából van a helyén, Pedro Sánchez pedig az első olyan spanyol kormányfő, aki nem nyerte el az urnáknál az emberek bizalmát. Mariano Rajoy azt is mondta, hogy továbbra is a konzervatív Néppárt Spanyolország első számú politikai ereje.

A jelöltállítás határideje június 20-a, egyelőre senki sem jelentette be, hogy indul a PP elnöki posztjáért. A spanyol sajtóban lehetséges utódként emlegetik María Dolores de Cospedalt, a párt mostani főtitkárát és második emberét, valamint Soraya Sáenz de Santamaría volt kormányfőhelyettest. Felmerült továbbá Alberto Núnez Feijóo, a galiciai autonóm közösség elnökének neve is. 

Mariano Rajoy 14 év után múlt kedden mondott le a konzervatív Néppárt elnöki tisztségéről. A spanyol parlament négy nappal korábban megvonta a bizalmat kormányától, miután a PP-t korrupció miatt elmarasztalta első fokon a bíróság. A spanyol demokrácia négy évtizedes történetében először váltott le kormányt bizalmi szavazással a parlament.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!