Ismét Ciszjordániában építkezne Izrael

2018. május 24. 09:31

Több ezer új lakást tervez építeni Izrael Ciszjordániában.

2018. május 24. 09:31

Kétezer-ötszáz lakás építését jelentette be az izraeli védelmi miniszter az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániában. Avigdor Liberman Twitter-bejegyzését a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet ismertette csütörtökön.

Liberman közölte: a jövő héten kéri a ciszjordániai legfelsőbb tervezési bizottság jóváhagyását 2500 új lakás létesítésére, közülük  1400 azonnali felépítésére. „Júdea és Szamária teljes területén, északról-délre, kis- és nagy településeken is támogatjuk az építkezést. Tovább folytatjuk tetteinkkel Júdea és Szamária benépesítését és fejlesztését” – írta.

Izrael ciszjordániai lakásépítkezései jelentik az izraeli-palesztin konfliktus egyik legégetőbb pontját, ugyanis a palesztinok ezen az izraeli építkezések miatt egyre zsugorodó területen, Kelet-Jeruzsálemben és a Gázai övezetben tervezik jövendő önálló államuk létrehozását.

A nemzetközi közösség legtöbb országa törvénytelennek tekinti a lakóövezetek építését az 1967-ben, a hatnapos háborúban elfoglalt területeken, de Izrael szerint ezeknek a területeknek a jövőbeli hovatartozását a 2014 óta szünetelő palesztin-izraeli béketárgyalásokon kell majd meghatározni. Izrael 1980-ben Jeruzsálemet egységesen és teljes egészében Izrael fővárosának nyilvánította.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zazriveczazseni
2018. május 24. 15:17
Mennyi? Mi van az izraeli elözönléssel? Hol vannak a hírek lakótelepek amiket izraeliek vásároltak meg? Még nem vásárolták fel az országot (Perez)?
a hun
2018. május 24. 10:31
"Kétezer-ötszáz lakás építését jelentette be az izraeli védelmi miniszter az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániában." Érdekes lenne megtudni, hány ezer lakás épül Magyarországon izraelieknek...
Héja
2018. május 24. 10:19
Gázában az arabok inkább lakásokat építenének, mint alagutakat. Libanonban a tönkrevágott Bejrútot sem ártana (30 év után) rendbehozni. Szíriában egy egész országot kell szanálni. A földig rombolt Irak is újjáépítésre vár. Stb.
3M..
2018. május 24. 09:44
Embargó, szankciók, az adott ország izraeli nagyköveteinek megmutatni merre van az ország kijárata? Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!