Visszavonták az erőszakos tüntetéseket kiváltó reformokat Nicaraguában

2018. április 23. 08:38

A halálos áldozatokat is követelő tüntetéseket követően visszavonta a nyugdíjak csökkentését célzó szociális reformot a nicaraguai kormány.

2018. április 23. 08:38

Daniel Ortega nicaraguai elnök a napokig tartó, halálos áldozatokat is követelő tüntetéseket követően vasárnap visszavonta a munkáltatói és munkavállalói befizetések növelését és a nyugdíjak csökkentését célzó szociális reformot.

Az államfő televíziós beszédében hangsúlyozta, hogy döntésével szélesebb párbeszédet szeretne indítani kormánya és a dolgozói képviseletekkel és helyreállítani a társadalmi békét.

Jogvédők szerint az aktivisták, a kormánypárti tüntetők és a biztonsági erők összecsapásaiban az utóbbi napokban legalább 26 ember vesztette életét és tucatnyian megsérültek. Számos üzletet pedig megrongáltak és kifosztottak a tiltakozások alkalmával. 

A tüntetők a társadalombiztosítási járulékok akár 22,5 százalékos szintre történő emelése és a nyugdíjak ezzel párhuzamos 5 százalékkal való csökkentése miatt vonultak az utcákra Latin-Amerika második legszegényebb országában, ahol a minimálbér 42 500 forintnak megfelelő összeg. A tervezett reformmal a managuai vezetés a társadalombiztosítási rendszer hiányából akart lefaragni.

A mostaniak voltak a leghevesebb tüntetések Ortega tekintélyelvű kormányzata ellen. A helyi sajtó szombati jelentése szerint élő közvetítés közben lőttek agyon egy riportert az ország déli részében. Angel Gahona egy kifosztott pénzkiadó automatáról készített éppen videofelvételt a telefonjával, amikor a lövés érte, miközben az operatőr a háta mögött állt.

(MTI, fotó: MTI/AP/Alfredo Zuniga)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!