Nekiment a nagykoalíciónak a német szocdemek ifjúsági vezetője

2018. február 21. 21:23

Kevin Kühnert keményen betámadta saját pártját: szerinte az SPD beleszürkült a nagykoalícióba, hibákat vétett, gyenge programot készített és elszakadt a választóktól.

2018. február 21. 21:23

Nincs jövője a Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD), ha nem újítja meg programját, szerkezetét és vezetését, a megújulást pedig nem tudja véghezvinni, ha folytatja a kormányzást a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) – mondta a párt ifjúsági szervezetének (Jusos) vezetője szerdán Berlinben egy sajtóbeszélgetésen.

Szociáldemokrata Kutyapárt

Kevin Kühnert élesen bírálta a pártvezetést, amiért nem készített tervet arra az esetre, ha az előző nap kezdődött pártszavazáson a többség elutasítja a CDU/CSU-val kötött koalíciós szerződést. 

A „B-terv” hiánya elbizonytalanítja a tagságot, a rendezvényeken sokan azt mondják, hogy egyetértenek ugyan a Jusos-szal a nagykoalíció elutasításában, de még jobban aggódnak amiatt, hogy mi jöhet a kormányzás helyett, és attól félnek, hogy hatalmas károkat okozhat a pártnak, ha  valóban leszavazzák a szerződést. Sokan már abban is kételkednek, hogy biztosítani lehet a párt zavartalan működését, ha a március 2-ig tartó szavazáson a nemek lesznek többségben – mondta a nagykoalíció folytatása ellen kampányoló ifjúsági szervezet elnöke.

A pártszavazás manipulációjának veszélyéről azt mondta, hogy a botránykeltés nem indokolt, a többi között azért, mert az új belépőknek úgynevezett eskü alatt tett írásbeli nyilatkozatot kell tenniük arról, hogy megfelelnek a tagsági követelményeknek. Így aki vét a szabályzat ellen, az bűncselekményt követ el – utalt Kevin Kühnert egyebek mellett arra, hogy a Bild című lap szerkesztősége a manipuláció veszélyének bizonyítására beléptetett a pártba egy kutyát.

Elszakadtak a hétköznapi emberektől

Kifejtette, hogy az SPD „beleszürkült” a nagykoalícióba, az állandó kompromisszumok és Angela Merkel kancellár kivárásra építő kormányzási módszere miatt elveszítette arculatát, a tavalyi szövetségi parlamenti választásra pedig gyenge programot készített. Ebben a helyzetben az SPD-nek „be kell ismernie, hogy hibázott”, és ellenzékbe vonulva kell rendeznie sorait. Át kell gondolni például a szövetségi politikát, a Zöldekhez, a liberális Szabad Demokrata Párthoz (FDP) és az SPD-től balra álló Die Linke (Baloldal) párthoz fűződő viszonyt.

A legfontosabb a tartalmi, a szervezeti és a személyi megújulás – hangsúlyozta Kevin Kühnert, hozzátéve, hogy a szociáldemokraták elszakadtak a hétköznapi emberek mindennapi életétől, így kialakult az az érzés, hogy a politika magára hagyta a társadalmat, ami különösen a leszakadó vidéki régiókra jellemző.  Ezt használja ki a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD), amely „rasszista alapon” magyarázza a gondokat, azt állítja, hogy azért kerülnek nehéz helyzetbe német emberek, mert bejöttek idegen emberek, akik „nem ide tartoznak, és megkapják a pénzt, amely nem járna nekik, máshol pedig hiányzik”.

Jön a nagykoalíció, ha...

Ezzel szemben az „őszinte” magyarázat az, hogy a bajok sokkal régebben alakultak ki, és az SPD is vétkes, mert támogatta a privatizációt, az állam karcsúsítását és a CDU/CSU akarata előtt meghajolva fontosabbnak tartotta az államháztartási egyensúly helyreállítását a  közberuházások élénkítésénél.

Az SPD akkor folytathatja a 2013-ban kezdett kormányzást a CDU/CSU pártszövetséggel, ha a 463 723 párttag legkevesebb 20 százaléka részt vesz a szavazáson, és a többség a szerződés elfogadására voksol. A szavazás eredményét március 4-én hirdetik ki. A levélben lebonyolított pártszavazás költségei 1,5 millió eurót (465 millió forint) tesznek ki.

(Kép és szöveg: MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2018. február 22. 06:33
A politikai bűnök politikai ítéletté válnak , súlyos mennyiségű szavazatvesztéssé...
Öreg
2018. február 22. 05:28
A nagykoalíció csak egy ország tönkretételére jó, mert elvtelen kompromisszumokat kötnek a vezetői pozíciókért. Aki megnyeri a választást- ha nincsenek rokon pártok- egyedül is kell kormányoznia és minden kérdésben /törvény alkotás, gazdasági tervek/ egyezkedjen. Ha ezt jól teszi-és valóban a népet képviseli-- a következő választáson /lehet előre hozott is/ nőni fog a súlya. Ha feladja azokat az elveket, amiért megválasztották, buknia kell! Mint most Schulcnak és Merkelnek!
szancso
2018. február 22. 03:49
Túl fiatal ez a gyerek, hogy nem emlékszik arra, hogy nem a 2013-as Groko zilálta meg az SPD-t? Valószínüleg igen, hiszen 1998 pont 20 évvel ezelőtt volt úgye, amikor Schröder vezetésével nyertek és koalicióba léptek a zöldekkel és megindultak lejtmenetbe. Schröder legelső ténykedése volt kigolyózni Lafontaint, aki a mai napig megmaradt az "igazi" szocdem eszméknél, sajnos összeállt a stasi utódpártjával. Schröder a zöldekkel összefogva eladta a választóit, politikája tkp. semmiben sem különbözött Merkelétől, mára tök mindegy, melyikre adod le a voksodat. Kár, hogy ez a fiatal ember egyes kérdésekben hagyja magát a médiától megvezetni és az AfD-ben a barna ellenséget látni.
Akitlosz
2018. február 22. 01:11
"Nekiment a nagykoalíciónak a német szocdemek ifjúsági vezetője" Jól belé is verte az orrát. Látszik a képen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!