Ez jöhet a német politikában a Merkel-Schulz-Seehofer paktum után

2018. február 07. 17:54

176 oldalas dokumentum jelent meg, mit tervez az új német kormány a következő ciklusban: többek között fix sávban rögzítenék az évente befogadott menekültek számát.

2018. február 07. 17:54

A Kereszténydemokrata Unió (CDU), a bajor Keresztényszociális Unió és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) koalíciós szerződése szilárd alapja lehet egy stabil kormánynak, amely a beruházásokra összpontosít a gazdasági versenyképesség megtartása érdekében – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellára, a CDU vezetője szerdán Berlinben a koalíciós tárgyalások befejezése után tartott sajtótájékoztatón. 

Schulz: Többet kell fizetnünk az EU-nak

„Annak érdekében, hogy a jövőben is biztosíthassuk népünk jólétét, korszerűsítenünk kell az infrastruktúrát, és a válaszokat kell találnunk a digitalizáció kihívásaira” – emelte ki Angela Merkel. „A stabil pénzügyek kormányunk kézjegye” – tette hozzá. Bejelentette, hogy a CDU egy pártkongresszuson dönt a koalíciós szerződés elfogadásáról.

A kancellár szerint kemény alkudozás folyt a bevándorlással kapcsolatos kérdésekben. „Nem volt egyszerű egyrészt az emberiességre összpontosítani, másrészt pedig a bevándorlás irányítására, de itt is sikerült egy jó intézkedéscsomagot elfogadni” – tette hozzá.

Az SPD vezetője, Martin Schulz azt hangsúlyozta, hogy a megállapodás révén irányváltás következhet az Európai Unió (EU) történetében. Leszögezte, hogy Németország hajlandó több pénzt befizetni az EU költségvetésébe.

Európai ügyek

A tájékoztató után nyilvánosságra hozták a 14 fejezetből álló, 177 oldalas szerződést, amelynek legnagyobb újdonsága, hogy nem német ügyekkel kezdődik, hanem EU-s kérdésekkel. Mutatjuk a legfontosabb programpontokat:

„Egy erős, egységes Európa a legjobb garancia” a béke, a szabadság és a jólét megőrzésére, az európai egyesülés pedig egy „egyedülálló sikertörténet”. De az EU hatalmas kihívások előtt áll: Nagy-Britannia távozik a közösségből, a meneküléssel és migrációval kapcsolatos ügyek pedig „kemény próbára tették az európai partnerséget és szolidaritást”. Ezért:

  • Meg kell védeni a szabadságnak és a demokráciának az EU-s szerződésekben rögzített alapelveit valamennyi támadástól, amelyet „politikai pártok és mozgalmak” indítanak.
  • A globális színtéren is átalakításra lesz szükség: Az Egyesült Államok által elhelyezett „új súlypontok”, Kína megerősödése és „Oroszország politikája” mind-mind azt jelzi, hogy Európának az eddiginél határozottabban kell a kezébe vennie sorsát.
  • Az eddiginél következetesebben kell érvényesíteni „a demokratikus és jogállami értékeket és elveket az EU-n belül”.
  • Közösen kell védeni az EU külső határát, és gondoskodni kell „a felelősség szolidáris megosztásáról”. 
  • EU-s szintű „szociális paktumot” kell létrehozni, amely a szociális alapjogok és a munkavállalók érdekeinek védelmét szolgálja. 
  • Keretmegállapodást kell kötni a minimálbér és a szociális alapellátás szabályozásáról
  • Megállapodást kell kötni a vállalkozások adóztatásáról, amelyben rögzítik a „közös, konszolidált adóalapot” és az adókulcsok minimális mértékét.
  • Az állandó euróövezeti válságkezelő mechanizmus (ESM) továbbfejlesztésével létre kell hozni a nemzeti parlamentek által ellenőrzött „európai valutaalapot”.
  • A „kölcsönös szolidaritás elvének az EU-s költségvetésben is érvényesülnie kell”.

Belpolitika

A szerződésben Magyarország is szerepel. A német-lengyel viszonnyal kapcsolatban azt írták: „nem feledkezünk meg arról, hogy Lengyelország és Magyarország rakta le az alapkövet Németország és Európa újraegyesüléséhez”.

A belpolitikában a közös kormányzásra készülő három párt a következő intézkedéseket tervezi végrehajtani:

  • 11 milliárd eurós (3410 milliárd forint) programot indítanak az oktatási és a gyermekellátási rendszer fejlesztésére.
  • Kiállnak az államháztartási egyensúly megőrzése mellett és elutasítják az adóemeléseket.
  • Az SPD és a CDU/CSU pártszövetség vállalta, hogy 2025-re törvényben biztosított jogosultság lesz a hozzáférés a nagysebességű internethez.
  • Az évi 180 ezer és 220 ezer közötti sávban tartanák a menekültügyi rendszer keretében befogadottak számát.

Schulz lehet az új külügyér 

A koalíciós szerződés kidolgozásával nem ér finisbe a kormányalakítási folyamat, amely minden eddiginél hosszabb Németországban. Az eddigi rekordot 2013-ban állították fel, amikor a CDU/CSU és az SPD kormánya a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás utáni 86. napon alakult meg. Ezúttal a koalíciós szerződés a választás utáni 135. napra készült el. A következő lépés a CDU kongresszusa és egy pártszavazás az SPD-nél. A szociáldemokraták akkor léphetnek ismét koalícióra a CDU/CSU-val, ha a 463 ezer párttag többsége megszavazza a megállapodást.

A tagok levélben szavazhatnak. A szavazáson azok a tagok vehetnek részt, akiket február 6. előtt vettek fel a pártba. A levelek postázásától a szavazatok összesítéséig két-három hét telhet el. Az új német szövetségi kormány így húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne a harmadik nagykoalíció és a negyedik kormány Angela Merkel vezetésével.

Sajtóértesülések szerint az új kormányban a CDU/CSU-nak kilenc minisztérium jut, az SPD-nek pedig hat. Martin Schulz külügyminiszterként folytathatja pályafutását, és lemond az SPD elnöki tisztségéről. Hors Seehofer szövetségi belügyminiszter lehet, miután átadja a bajor miniszterelnöki tisztséget kijelölt utódjának, Markus Södernek.

(Kép és szöveg: MTI)

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2018. február 08. 05:35
Brüsszel a tömeggyilkosok bunkere ,ki se rajzanak hadsereget a világ minden tájáról összevásárolták az eu nemzetek pénzén , ezek a félkatonai szervezetek kegyetlenkedő betolakodók ..Ezzel a csürhével támadnak rá azokra az országokra amelyekből disznó módon meggazdagodtak más zsirján élősködve. Ez a brüsszeli banda Európát terrorizálja ,együtt működnek a terroristákkal ..Merkel lecsukatja kuss van ha valamelyik német akinek család tagját legyilkolták panaszkodik vagy siratja a hozzá tartozóját ,,ez a beáramló horda eus segítséggel rombolnak élhetetlenné teszik az európai emberek életét. Hazánkban kollaboránsok aljas módon szövetkezve idegenekkel Brüsszellel együtt működnek .
áfonya
2018. február 08. 01:59
Ki gondolta volna, hogy 1989. június 27-én, amikor Alois Mock és magyar kollégája Horn Gyula közösen vágták el a határzárat Sopronkőhida magasságában, ördögi terv egy elemét valósítják meg "Páneurópati piknik" fedőnév alatt. Ha körbenézünk korunk multikulturális társadalmában, nyilvánvalóvá válik, hogy Kalergi terve a végkifejletéhez közeleg, mivel napjainkban Európa összeolvadása zajlik a harmadik világgal. A faji keveredés pestise évente többezer kevert fajú gyermek megszületését eredményezi, ők “Kalergi gyermekei”. A fősodratú média a félretájékoztatás és a bevándorláspárti álhumanitárius propaganda kettős nyomásával akarja a honos európai embereket szüntelenül a saját örökségük, identitásuk és származásuk megtagadására kényszeríteni. A dolgozók millióit megnyomorító globális kapitalizmus tányérnyalói szakadatlanul arról akarnak minket győzködni, hogy identitásunk megtagadása egy “nemes”, haladó és humanitárius cselekedet, hogy az ún. “rasszizmus” bűn és elítélendő. Mindezt azért teszik, mert mindannyiunkból vak, atomizált fogyasztókat akarnak nevelni, akik nem rontják nekik a “bizniszt”. Napjainkban minden eddiginél fontosabb a rendszer hazugságai ellen küzdeni, hogy felébresszük az európai népek forradalmi küzdőszellemét, hogy kiálljanak nemzeti önrendelkezési és önszerveződési jogukért és felkeljenek a multikultikulturalista elnyomatás ellen! Mindenkinek látnia kell, hogy az európai integráció valójában csendes népirtás az európai gyökerű népek ellen, tehát nincs más választásunk, csak a forradalmi küzdelem létünkért, családjainkért, minden más alternatíva a nemzethalált jelenti!
syphax
2018. február 07. 23:24
Schulz külügyérsége Németország tragédiája. A primitivség, a butaság és a műveletlenség APOTEÓZISÁNAK inkarnációja ő, Schulz a jáwai előember szintjén. Jobban tenné Martin, ha visszamászna a fa tetejibe oszt' ottan ugrálna inkább makogva... Esetleg fölvennék a majom-Grundschule első osztályába...protekcióval.
cerberus
2018. február 07. 22:49
http://www.pi-news.net/2018/02/schulz-merkel-und-der-verlierer-ist-deutschland/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!