Visszaállítja a Gázai övezet áramellátását Izrael

2018. január 08. 08:22

Korábban szintén palesztin kérésre csökkentették, most ismét visszaállítják a Gázai övezet áramellátását.

2018. január 08. 08:22

Izrael a Palesztin Hatóság kérésére hétfőn visszaállítja a Gázai övezet áramellátását a nyár előtti szintre – jelentette a katonai rádió hétfő reggel. Az izraeli hatóságok szintén a palesztinok kérésére csökkentették június közepén a gázaiaknak juttatott áram mennyiségét, mert Mahmúd Abbász elnök ily módon próbált nyomást gyakorolni a Hamász iszlamista szervezet vezetőire. 

A rádió közlése szerint Izrael ezentúl havonta mintegy százhúsz megawatt árammal többet ad át az enklávénak tizenöt millió sékel (mintegy 1125 millió forint) értékben, amely így mostantól naponta nyolc órára biztosítja a lakosság ellátását. Június óta a csökkentések nyomán csak napi három-négy órában jutottak áramhoz az övezetben élők, mert a Palesztin Hatóság az addigi negyvenről huszonöt millióra csökkentette a gázai áramszámlát, amit az Izrael által beszedett importvámokból fizet. 

Októberben a Palesztin Hatóságot vezető és Ciszjordániát kormányzó, mérsékeltnek tekintett Fatah mozgalom politikai megbékélésről szóló megállapodást kötött riválisával, a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista palesztin szervezettel. Izrael és a Hamász között nincs semmiféle hivatalos kapcsolat, de az izraeli elektromos művek szerelői ha szükséges, akkor a Hamász felügyelete alatt végeznek karbantartó munkálatokat az övezet területén.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2018. január 08. 09:35
Jaa, tehát az egyik palesztin társaság, amelyik elvileg tesvére a másik palesztin társaságnak, lekapcsoltatja a villanyt az _ellenséges_ _gonosz_ izraeliekkel, hogy a másik palesztin társaság szívjon. Az _ellenséges_ _gonosz_ izraeliek meg meg is szerelik a villanyt, amit egyébként a másik tesvéri palesztin társaság kapcsoltatott le velük... Ráadásul: A hamász nem 'iszlamista' szervezet, hanem 'terrorista'. Ha én iszlamista lennék, de nem terrorista, akkor tiltakoznék a hamász ilyetén aposztrofálása ellen, kivéve, ha tényleg az 'iszlamista szervezet' meg a 'terrorista szervezet' kifejezés tényleg szinonimája egymásnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!