A horvátok elutasítják, a bosnyákok üdvözlik a hágai döntést Boszniában

2017. november 29. 19:17

Súlyos börtönbüntetéseket szabott ki a volt boszniai horvát vezetők perében a hágai Nemzetközi Törvényszék. A délszláv háború idején történt – boszniai muzulmánok ellen elkövetett – etnikai tisztogatás ügyében hozott szerdai döntést Boszniában a horvátok vezetője elutasította, míg a muzulmánok vezetője üdvözölte.

2017. november 29. 19:17

Boszniában a horvátok vezetője elutasította, míg a muzulmánok vezetője üdvözölte a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT) a háborús bűncselekményekkel vádolt volt boszniai horvát vezetők perében szerdán kihirdetett jogerős ítéletét, amelyben a bírói testület súlyos börtönbüntetéseket szabott ki a délszláv háború idején a boszniai muzulmánok ellen elkövetett etnikai tisztogatások miatt. 

A bosznia-hercegovinai horvátok nemzetgyűlése (HNS) és annak elnöksége elutasítja az NT ítéletét – jelentette ki Dragan Covic, a boszniai államelnökség soros horvát elnöke első reagálásában. Kiemelte: arra számított, hogy felmentik a vádlottakat. „Tudatában vagyunk annak, hogy ez a bíróság politikai és nem igazságszolgáltatási szerv” – mondta. Véleménye szerint a testület döntésével bűncselekményt követett el a boszniai horvát védelmi tanács (HVO) minden tisztességes tagja és a horvát nép ellen. Mint mondta, Slobodan Praljak megmutatta a világnak, mekkora áldozatot képes hozni azért, hogy kinyilvánítsa, nem háborús bűnös. A HVO egykori tábornoka az ítélethirdetés alatt – saját bejelentése szerint – mérget ivott. Praljak a kórházba szállítása után életét vesztette. Covic mindazonáltal méltóságra és türelemre intette a bosznia-hercegovinai lakosokat, főleg azokon a területeken, ahol a horvátok és a bosnyákok között konfliktusok voltak. 

Bakir Izetbegovic, a boszniai elnökség bosnyák tagja ugyanakkor üdvözölte az ítéletet. Mint mondta, a hágai törvényszék „odaadó és szakértő munkájával” megerősítette a nemzetközi jogba vetett hitet, és részben elégtételt nyújtott az áldozatok és családtagjaik számára. „A hágai törvényszék az ENSZ égisze alatt működik, és ennek a bíróságnak az ítéletét őszintén el kell fogadni, és végre kell hajtani” – szögezte le. 

 Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló bíróság 25 év szabadságvesztésre ítélte Jadranko Prlicet, az 1993-ban egyoldalúan kikiáltott, később megszűnt Herceg-Boszniai Horvát Köztársaság kormányfőjét”, míg Bruno Stojicot, Slobodan Praljakot és Milivoj Petkovicot 20-20 év, Valentin Coricot 16, illetve Berislav Pusicot 10 év börtönnel sújtották. A törvényszék emellett megállapította Horvátország akkori vezetőinek felelősségét is a csoport által elkövetett bűncselekményekben.

(MTI)

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bakabakancs
2017. november 30. 01:01
Ez vár mindenkire aki egy jövőbeli muszlim - keresztény polgárháborúban a muszlimokat bántja. "Szép" jövő elé nézünk.
Max Wünsche
2017. november 29. 20:45
Za Dom spremni!
brekker
2017. november 29. 20:21
Meghalt Mátyás, oda az igazság!
alex.leopardi
2017. november 29. 19:40
polgárháború volt,gyilkolták egymást mint a vadak,nem lehet igazságot tenni,Isten mentse kis Hazámat az ilyesmitől
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!