Rajoy: Az alkotmányellenes károktól kell megmenteni Katalóniát

2017. október 27. 11:52

A spanyol kormány ahhoz kéri a szenátus felhatalmazását, hogy feloszlassa a katalán kormányt. Mariano Rajoy miniszterelnök szerint alkotmányellenes károktól kell megmenteni Katalóniát.

2017. október 27. 11:52

Az alkotmányellenes károktól kell megmenteni Katalóniát, amelyet kormánya hozzáállása fenyeget, nem az alkotmány 155-ös cikkének alkalmazása – hangsúlyozta Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a spanyol parlamentben mondott beszédében pénteken.

A kormányfő a felsőház plenáris ülésének kezdetén szólalt fel, amely a nap folyamán lefolytatja spanyol kormány Katalóniában tervezett intézkedéseinek vitáját, és szavaz is róluk. A javaslatcsomagban a spanyol kormány egyebek mellett ahhoz kéri a szenátus felhatalmazását, hogy feloszlassa a katalán kormányt és előrehozott parlamenti választásokat írjon ki Katalóniában hat hónapon belül.

Mariano Rajoy felszólalásában hangsúlyozta: nem kizárólag Katalónia van napirenden, mert mindez egész Spanyolországot, „törvényeit, elveit és együttélését” egyaránt érinti.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2017. október 27. 13:14
A sok naiv embernek: 1- Azért mert Katalónia megkapná a függetlenséget, Székelyföld nem fogja. 2. Hazát véren vesznek (kivéve Szlovákia, de majd meglátjuk, meddig tart), nem jogászkodással. 3. Ha Magyarországnak valamelyik régiója kikiáltaná a függetlenségét (pl. Borsodi Cigány Köztársaság), akkor én mennék először Kalasnyikovval meg tankkal. Sőt, ha 1870-es években az erdélyi románok kikiáltották volna a "függetlenségüket", akkor tényleg mentünk volna bajonettel meg ágyúval. Ilyet normális hatalom nem hagy. Legfeljebb IV. Károly, de nem ő a mintakép. Lásd 2-es pont. 4. "Koszovo és Skócia lehet független... Katalóniának meg TILOS!!!!!! KIK ÉS HOL ÉS MIÉRT DÖNTIK EL EZEKET AZ DOLGOKAT?" Kérem szépen, ugyanazok, mint Trianonban: az éppen érdekelt nagykutya. Ez is a harc része, hogy győzd meg a nagyhatalmakat. Lásd: Izrael stb. Kossuthnak is ezzel kellett volna kezdenie.
rajgy
2017. október 27. 12:31
Orbán Viktor néppárt érdekből támogatja Rajoyt. "belügy" A székelyek érdeke egyértelműen nem az hogy: "Lapítsunk, nehogy Bukarest meghallja és megharagudjon!" Hanem: Kapja meg végre minden nemzet (a katalán, a skót, a tiroliak és a magyar is, ahogy Koszovó is megkapta) az önrendelkezéshez való jogot! (Ha csak egy faluról is van szó, ne Bukarest írja elő, milyen tábla és zászló lehet ott!) Az 5. magyar generáció nem szenvedhet Erdélyben amiatt, hogy az USA 100 éve a rossz oldalon szállt be egy az amerikai nép számára "idegen érdekekért" folyó háborúba!
Berecskereki
2017. október 27. 12:23
Mariano Rajoy nem sokáig lesz miniszterelnök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!