Kikiáltják kedden a katalán függetlenséget?

2017. október 09. 19:11

Feszült várakozás előzi meg a katalán parlament keddi ülését Spanyolországban. Az ülés egyetlen napirendi pontja Carles Puigdemont katalán elnök felszólalása, melyben értékeli az aktuális helyzetet. Puigdemont eddig nem tart konkrét ígéretet arra, hogy kedden biztosan kezdeményeznék a függetlenség kikiáltását, a spanyol kormány azonban minden eshetőségre felkészült.

2017. október 09. 19:11

Feszült várakozás előzi meg Spanyolországban a katalán parlament keddi rendkívüli ülését, amelyen akár Katalónia függetlenségének kinyilvánítása is napirendre kerülhet. A katalán törvényhozás kedden délután hatkor ül össze, jelenleg ennek egyetlen napirendi pontja Carles Puigdemont katalán elnök felszólalása, amelyben értékeli az aktuális politikai helyzetet. A katalán elnök eddig nem tett olyan konkrét kijelentést, amely szerint kedden biztosan a parlament elé terjesztenék a függetlenségről szóló nyilatkozatot.

A katalán szélsőbal támogatja a függetlenséget

A hétfői nap a találgatások jegyében telt, a katalán függetlenségi pártok soraiból különböző nyilatkozatok érkeztek arról, hogy mi történhet majd kedden. Benet Salellas, a szélsőbaloldali Népi Egység (CUP) nevű párt képviselője kijelentette: „nyertünk a referendumon, és kedden  érvényesíteni  kell az eredményeket”. A politikus szerint nem lenne korrekt „elodázni” a katalán köztársaság kikiáltását, és pártja nem értené meg, ha ezt nem tennék meg kedden. A katalán parlamentben 10 képviselővel rendelkező párt a függetlenséget támogatja, de nem tagja a katalán kormánynak. A spanyol sajtó szerint a CUP nyilatkozatával nyomást akar gyakorolni a kormányzó Junts pel Sí (Együtt az igenért) pártszövetségre.

A két katalán kormánypárt, az Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) és a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) politikusai viszont jóval árnyaltabban fogalmaztak. Marta Pascal, a PDeCAT képviselője a BBC-nek már egy szimbolikus nyilatkozatról beszélt, míg Sergi Sabria, ERC szóvivője azt mondta: Katalónia népe elnyerte a köztársaság jogát, és az  kedden ölt formát. Ramón Tremosa, a PDeCAT európai parlamenti képviselője az Onda Vasca rádióadónak viszont kifejtette: azt várja, hogy kedden a katalán elnök kihirdeti a függetlenséget, ám annak végrehajtását felfüggesztik a nemzetközi elismerés megszerzéséig, ahogy az történt Szlovénia esetében.

Kedden is tüntetés várható

A spanyol kormány minden eshetőségre felkészült – erről Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes nyilatkozott a COPE rádiónak, hangsúlyozva, hogy egy katalán függetlenségi nyilatkozat nem marad majd válasz nélkül. „Meg fogjuk akadályozni Katalónia függetlenségét. Meghozzuk a szükséges intézkedéseket. Katalónia elszakadása nem fog megtörténni” – tolmácsolta Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szavait Pablo Casado, a spanyol konzervatív Néppárt (PP)  szóvivője, aki összefoglalta a kormánypárt vezetőtestületének hétfői ülésén elhangzottakat. Pedro Sánchez, a spanyol parlament legnagyobb ellenzéki erejének, a Spanyol Szocialista Munkáspártnak (PSOE) Barcelonában tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: támogatják a jogállam válaszát egy esetleges katalán függetlenségi nyilatkozattal szemben. Egyúttal kérte a katalán elnököt, térjen vissza a törvényesség útjára, mert szerinte van még idő a párbeszédre.

Albert Rivera, a katalán parlament legnagyobb ellenzéki frakcióját adó Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt elnöke sürgette a spanyol kormányt, hogy alkalmazza az alkotmány 155-ös cikkelyét (amely lehetőséget ad a Katalónia feletti ellenőrzésre), és írjon ki előrehozott választásokat az autonóm régióban. Óvatlanságnak nevezte nem fellépni egy lehetséges függetlenségi nyilatkozattal szemben. Pablo Echenique, a baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) szervezeti titkára hétfői megszólalásában egy új népszavazást követelt, ezúttal az állammal egyeztetve, mint az egyetlen lehetséges utat az ország egységének megőrzéséhez. Hibának nevezte a katalán függetlenség kinyilvánítását, és bírálta a spanyol kormányt, amiért nem tárgyalt a katalán kormánnyal.

Az elmúlt hetekben a katalán függetlenségi tüntetéseket szervező Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű civil politikai szervezet kedd délutánra ismét megmozdulásra hívta az elszakadás híveit, ezúttal a katalán parlament épületéhez, hogy kifejezzék a katalán kormány támogatását az ülés idején.

(MTI)

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kgyula
2017. október 10. 09:00
".... az oroszok nyernének. Elsöprő többséggel!" A kitelepített őslakosokat kellene megkérdezni, kinek adnák a Krímet... :)
annamanna
2017. október 09. 23:56
"egy új népszavazást követelt, ezúttal az állammal egyeztetve, mint az egyetlen lehetséges utat az ország egységének megőrzéséhez. Hibának nevezte a katalán függetlenség kinyilvánítását, és bírálta a spanyol kormányt, amiért nem tárgyalt a katalán kormánnyal." Ennek volna egyedül értelme. Először is egy normálisan megtartott népszavazásnak, aztán a megbeszélésnek. Amennyire lehetséges, tényleg jó lenne win-win szituációra törekedni. Mi lehet az a megoldás, amivel mind a két fél jól jár? Az biztos, hogy nagyon nem szerencsés a spanyolok fenyegetőzése, mert ez a gumibotozás mellett is arra utal, hogy valóban nem a semmiért szeretnének önállósodni a katalánok. Eleve nem úgy lépnek fel a spanyolok, hogy oké gyerekek, beszéljük meg, hanem erőből, dafke, mint aki először üt, aztán kérdez. Nem úgy tűnik, hogy egyenrangúnak tekintenék a katalánokat. Ami pedig a pénzügyeket illeti: egy másik cikkben arról volt szó, hogy rohamosan kiürülnek a német templomok, és ennek fő oka az, hogy az állam jelentős adót szed be az egyháztagoktól. Az egyházak elhagyásának legfőbb oka a kötelező adó; a németek inkább kilépnek az egyházból, de nem fizetnek. Tehát a pénzügyi elvonás nem mellékes érv. A németek egyenként szöknek meg előle. Nyilvánvaló, hogy ha valamiről szabadon dönthetnek, akkor nem izgatja őket a szolidaritás. A migránsokkal pláne nem lennének szolidárisak, ha szabadon dönthetnének. Persze, mindig van egy szintje a szolidaritásnak, ami hasznos és jó; de van, amikor az már egyenesen kínzás, mint pl a migránsok idecsődítése esetében. Itt már nincs értelme a szolidaritásnak; és a spanyolok erőszakossága is megkérdőjelezi, hogy mennyire van értelme velük szolidaritást vállalni. Ha hasznosítanák a katalánoktól eredő plusz bevételeket, akkor talán nem lennének ennyire dölyfösek és leuralóak. Akkor jobb lenne a hangulat, szerintem.
Lotti
2017. október 09. 22:31
A katalánok mindenképpen nyernek. Valamit. Például kibővíthetik az autonómiát. Többet kaphatnak vissza a befizetett adókból, mint eddig. Amúgy pedig, ahogyan a spanyolok, a külföld sem fogadná el őket önállóként (pláne az Unió). Ennyit a nemzetek önrendelkezési jogáról.
Akitlosz
2017. október 09. 20:45
"Csak azért kiválni, mert ők a legtöbb pénzt termelő egysége az egésznek? Ilyen alapon Győr megye kiválhatna Mo-ból, mert nem hajlandó Békés megyét tovább finanszírozni. " Az az apróság igazán ne zavarjon, hogy Győr megyében és Békés megyében is magyarok élnek, míg Katalóniában katalánok élnek Spanyolországban meg spanyolok! Ha Katalónia nem lehet független, akkor Szlovákia, Belgium, Moldova, Bosznia, Koszovó, Ausztria mitől lehetnek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!