Magyarul beszélt az ötödikes besztercei lány, két román iskolatársa verte meg

2017. szeptember 23. 16:08

Egy besztercei ötödikes magyar kislányra támadt két hasonló korú román társa, mivel zavarta őket, hogy a kislány magyarul beszél a barátnőivel. Az RMDSZ közleményben ítélte el a történteket.

2017. szeptember 23. 16:08
Szalma György

A besztercei Andrei Mureșanu Főgimnáziumban hallotta meg két román diák a tanórák közti szünetben, hogy egy kislány magyarul beszél a barátnőivel, ezért előbb verbálisan, majd fizikailag is bántalmazni kezdték. A szembesítéskor a két diák elmondta, az zavarta őket, hogy a lány magyarul beszél.

Az RMDSZ nyilatkozatban ítélte el az esetet, illetve támogatásáról biztosította a szülőket az ügy iskolai kivizsgálása kapcsán. A párt közleménye hangsúlyozza, hogy a kislány jól beszél románul is, valamint, hogy Beszterce-Naszód megyében eddig békességben éltek egymás mellett a románok és a magyarok. A mostani erőszakért a médiát és egyes meg nem nevezett politikusokat tesznek felelőssé, akik szándékosan gyűlöletet keltenek a magyar kisebbség ellen. 

A nagy egyesülés centenáriumát megünnepelni készülő Romániában egyre gyakoribbak a magyarellenes kirohanások, hangulatkeltések. Megfigyelhető, hogy egyes politikai szereplők a magyargyűlölet szításával kívánnak szavazókat gyűjteni. Ebben a gyűlöletkeltésben a román média jelentős része sajnos partnernek mutatkozik. Ahogy a jelenlegi ügy sem, úgy az sem számít elszigetelt esetnek, hogy a médiában és egyes politikusok nyilatkozataiban a magyarok, mint potenciális veszélyforrás jelennek meg. 

Még nem lehet tudni, hogy a bántalmazásnak milyen következményei lesznek – ez ügyben meg kell várni az iskola hivatalos eljárásának a végét. Azonban az sem okozna meglepetést, ha a tettesek ezúttal is büntetlenül maradnának, illetve az áldozat hibáztatása kerülne előtérbe.

A besztercei magyarság már évek óta küzd egy önálló magyar iskoláért, azonban ezt a törekvést eddig a politikum rendre elgáncsolta. 

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
br-o
2017. szeptember 24. 07:28
Be kell vezetni az önvédelmi oktatást.
SonGoku nagyfaterja
2017. szeptember 24. 07:20
A srácok szerezzenek be egy vak kommondort, az majd megoldja meg egyébként is nőügy, kár vele foglalkozni.
tuttle005
2017. szeptember 24. 00:51
Az egész magyar külpolitika egy lepkeszellentés súlyához mérhető jelenség. Romániában nyilvánosan verhetik a magyarokat, iskolákat tiltanak be, Szlovákiában konkrétan a magyar nyelvhasználatot lehetetlenítik el, de Európában nincs visszhangja ennek. Hámozott lufi a magyar diplomácia az egész fidesszel együtt.
Ekerot
2017. szeptember 24. 00:39
korán tanulják a románok a hősiességet...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!